Det var onsdagen innan påsk som Omar Vinterfröjd satt längst fram på buss nummer 3 mot resecentrum i Linköping. Ett gäng ungdomar som han uppskattade var runt 13 år skrek och var högljudda på bussen.
– Men de var glada, det var inte bråk, säger Omar Vinterfröjd.
När bussen stannade vid resecentrum gick ungdomarna av, då började busschauffören prata med Omar och några andra resenärer som satt långt fram.
– Han började förklara att ungdomarna var apor och att det låg i deras natur att bete sig illa. Han tyckte också att de skulle skickas tillbaka till zoot där de hör hemma. Han sade att det var deras rätta element.
Enligt Omar hade vissa av ungdomarna afrikanskt ursprung. Efter busschaufförens uttalande blev han chockerad.
– Jag visste inte vad jag skulle svara. Det är en människosyn som är väldigt fjärran för mig.
Omar valde att inte ta diskussionen med busschauffören. Men när han gått av bussen ringde han till Östgötatrafiken.
– De bad mig att fylla i ett formulär. Sedan svarade de att om han uttryckt sig på det viset så är det olämpligt.
Eva Jylltorp, kommunikationschef vid Östgötatrafiken, kan bekräfta att de fått in klagomålet.
– När en kund vill anmäla hör personen av sig till vår kundtjänst. Om de har noggranna uppgifter kring linje, avgång och klockslag så har vi möjlighet att skicka remiss till entreprenören som kan identifiera vem som har kört fordonet och prata med vederbörande, säger hon.
I detta fall är entreprenören Transdev, som har gjort en internutredning med utgångspunkt i klagomålet och medarbetarens version av händelsen.
– Vi tar det här allvarligt. Vår ambition är att resenärerna ska känna sig trygga, säger Thomas Charrier, kommunikatör på Transdev.
Det är första gången som chauffören i fråga varit föremål för klagomål, därför har personen fått en tillsägelse.
– Våra lokala medarbetare har gett honom en skarp tillsägelse, sagt att han aldrig ska uttala sig på det sättet igen, säger Thomas Charrier.
Vilka disciplinära åtgärder som vidtas efter ett klagomål varierar, men det kan leda till avsked.
Omar Vinterfröjd, som reser med Östgötatrafiken dagligen, har aldrig varit med om någonting liknande förr.
– Att en person med sådana åsikter anställs av Östgötatrafiken gör mig orolig. Jag blev både ledsen och kränkt, säger Omar Vinterfjöjd.