Bussbolag misstänks för alkoholsmuggling

Flera östgötska bussbolag har ägnat sig åt omfattande organiserad alkoholsmuggling och dragit in mycket stora summor svarta pengar. Det misstänker åklagaren.

LINKÖPING2014-02-08 08:00

– Det här är organiserat och omsätter väldigt mycket pengar, säger åklagare Eva Nemec Nordh vid åklagarmyndigheten i Linköping, efter tillslagen mot flera bussbolag.

Corren har i en rad artiklar berättat om alkoholen som transporteras in i Sverige i turistbussar, flera från Östergötland, med få passagerare men med starksprit, öl och vin trångt packat – till och med inne på bussens toalett.

Correns egen granskning av svarthandeln med alkohol visar hur östgötska bussbolag transporterar alkohol i mycket stora mängder och lastar av på parkeringsplatser i länet där skåpbilar och personbilar väntar. Bland dem som vi har sett lasta över alkohol har vi upptäckt ett flertal personer som tidigare är dömda för smuggling och langning av alkohol.

Efter polisens och tullens tillslag mot två östgötska bussbolag i förra veckan sitter chauffören från den ena bussen häktad misstänkt för grov smuggling och grov olovlig försäljning av alkohol.

Mannen nekar och hävdar att han inte är inblandad i vare sig smuggling eller försäljning av alkohol.

– Han säger att det inte är hans ansvar vad passagerarna gör, säger Eva Nemec Nordh.

Åklagaren misstänker däremot att alkoholsmuggling bedrivits under lång tid i stor omfattning, att smugglingen är ett led i bolagens näringsverksamhet, att spritresor till Tyskland har körts flera gånger i veckan och att varje resa kan ha dragit in mellan 100 000 och 150 000 kronor svart.

– Vi ser att det handlar om kontanthantering, säger åklagare Eva Nemec Nordh till Corren.

Vid upprepade tillslag mot bussarna har polisen konstaterat att alkoholen varit lastad noggrant efter sort. Det skulle enligt åklagaren kunna tyda på att enskilda passagerare inte själva ställt in sina varor utan att godset lastats enligt uppköpares beställningar.

Drygt tio ton alkohol befinner sig nu i beslag hos polisen.

– Alkoholen är herrelös. Ingen av passagerarna känns vid den, konstaterar åklagare Eva Nemec Nordh.

Ytterligare en person satt anhållen efter tillslaget men är nu släppt. Själva bussen togs också i beslag och där befinner den sig fortfarande för teknisk undersökning.

Åklagaren har på sig till 14 februari att väcka åtal. Mycket tyder på att hon kommer att behöva begära förlängning. Utredarna följer flera spår. Ett handlar om de personer som åklagaren menar har hämtat upp alkohol från bussarna. Ett annat handlar om var svarta intäkter placeras.

Efter Correns artiklar har tipsare hört av sig till redaktionen med fler uppgifter. Flera har också ifrågasatt hur Tullverket kan släppa igenom fullpackade spritbussar i gränskontrollerna.

Sune Rydén, Tullverkets expert på alkoholfrågor, förklarar att tullen genom besparingar har begränsade resurser att stoppa och gå igenom alla bussar, personbilar och skåpbilar som ägnar sig åt regelbunden smuggling.

Flera tidigare domar, bland annat en från regeringsrätten från 2005, har tagit ifrån Tullverket ett vasst vapen mot smugglarna. Domen gäller ett bussbolag som Tullverket och Skatteverket dömt att betala runt 200 000 kronor i alkoholskatt för sprit som ingen resenär kändes vid.

Men regeringsrätten kom fram till att bolaget inte kunde hållas ansvarigt för alkoholen.

– Om den domen inte fanns så skulle vi inte haft de här problemen nu, säger Sune Rydén, nationell expert på alkoholfrågor vid Tullverket, till Corren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om