Buss sprider hjärnkoll

Trots att en halv miljon svenskar har en neurologisk sjukdom saknas det läkare som är specialiserade på området. Kan en bussresa råda bot på det?

Brainbus besöker ett 30-tal orter under sommaren.

Brainbus besöker ett 30-tal orter under sommaren.

Foto: Åke Karlsson

Linköping2014-08-19 17:59

För att öka kunskapen om de parkinson , stroke, MS och ALS åker Neuroförbundet och Parkinsonförbundet landet runt med den rullande utställningen Brainbus.

Under tre år ska ett 30-tal orter besökas varje sommar och på tisdagen parkerade bussen på Stora torget i Linköping.

Ett av projektets stora budskap är att det saknas 300 neurologer i Sverige, vilket leder till långa köer för personer som drabbas av sjukdomarna.

– Det är komplicerade sjukdomar som kräver specialister och bristen på dem kan göra att man inte får besöka sin neurolog på ett par år, säger busschefen Magnus Andersson.

Är det en politisk fråga?

– Ytterst är det en politisk prioritering med behandling och läkemedel som kan vara dyra. Så det är viktigt att politikerna blir medvetna om det här.

Neurologiska sjukdomar ALS Parkinson MS Stroke

ALS kännetecknas av försvagning av muskelkraften, minskning av musklernas volym samt kramp, stelhet och ryckningar i musklerna. Sjukdomen går inte att bota och orsaken till den är okänd.

Ungefär 22 000 svenskar har parkinson. Sjukdomen innebär att de celler som tillverkar dopamin i hjärnan långsamt bryts ner. Det leder nervimpulserna förändras och att man får problem med att kontrollera sina rörelser.

I Sverige insjuknar varje år 600 personer i multipel skleros och totalt har ungefär 17 000 svenskar diagonsen. Sjukdomen angriper hjärna och ryggmärg och skadar nervtrådarna vilket leder till att överföringen av nervimpulser till olika kroppsdelar störs.Vanliga symptom är bland annat trötthet, värk, depression, talsvårigheter samt försämrad syn, balans och koordination.

Ungefär 30 000 svenskar om året får en stroke. Det är ett samlingsnamn för plötsligt insjuknande med neuroligiska symptom som beror på att blodet inte når fram till hjärncellerna. I 80 procent av fallen är orsaken en blodpropp, en så kallad hjärninfarkt, och i 20 procent av fallen beror det på en hjärnblödning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!