Det är kvarteret Konsuln, bakom gamla brandstationen, som nu fördröjs ytterligare. Samhällsbyggnadsnämnden fattade beslut i oktober om att anta detaljplanen. Nu har Saab överklagat.
Saab skriver att området ligger inom den bullerkurva där den maximala bullernivån ligger över 90 dBA. Saab måste rätta sig efter Naturvårdsverkets maxgräns på 70 dBA och väljer därför att överklaga kommunens beslut.
Att kommunen trots dessa gränsvärden väljer att godkänna bostäder beror på att de följer plan- och bygglagen och Boverkets riktlinjer – där råder helt andra gränsvärden.
Denna motsättning är gammal och har i Corren fått benämningen ”bullerbråket”. Under våren lät det som om detta bråk skulle få en lösning. En statlig utredare hade arbetat fram en kompromiss och ärendet låg på regeringens bord, men det blev inget beslut.
– Vi hade börjat begränsa våra överklaganden, men nu har vi blivit oroade eftersom den nya regeringen stoppat handläggningen. Det förslag som fanns var nyckeln till lösningen. Nu vet ju inte vad som händer, säger Kenth Algotsson, miljöchef på Saab.
Samtidigt lovar han att om trafikbullerförordningen antas av den nya regeringen så som planen var i våras så drar Saab tillbaka sitt överklagande.
Men i övriga Linköping finns en vrede över att Saab överklagar trots att de redan drivit flera likadana detaljplaner till högsta instans utan att få rätt. Vreden gäller också det faktum att den förra regeringen inte fattade något beslut.
En av de upprörda är Jan Åndell, han är ordförande i bostadsrättsföreningen Casablanca. De har arbetat i snart tio år för att få bygga seniorbostäder på tomten bakom gamla brandstationen.
– Bostadsminister Attefall lovade att fixa detta före valet, min misstanke är att han inte hade fått med sig Naturvårdsverket, så han smet undan, säger Jan Åndell.
Mattias Janland är tjänsteman på regeringskansliet och arbetar med propositionen. Han förklarar dröjsmålet så här:
– Den förra regeringen skickade ut frågan på en remissrunda i somras och svarstiden för den gick ut nu efter valet. Det har kommit in många synpunkter och vi måste titta igenom dem nu. Sen är den en ny regering och de måste få en chans att komma in i matchen. Det är en ny fråga för dem, säger han.
Helt klart är att det inte blir någon förordning som träder i kraft i början av januari så som det var tänkt.
Marken bakom gamla brandstationen ägs av byggföretaget JM. Enligt den nu överklagade planen ska de bygga runt 180 nya bostäder. En del av dessa ska köpas av de 20 medlemmarna i bostadsrättsföreningen Casablanca.
Att Saab nu överklagar är bara en liten del av alla motgångar för den föreningen. Det har tagit nästan tio år att få fram en detaljplan. Ordföranden i föreningen, Jan Åndell, påpekar att kommunen kallar det för en normal detaljplaneprocess.
– Mina samlade handlingar i ärendet skulle räcka till en hel bok om hur man gjort allt för att försena processen, konstaterar han.