Stångåns stränder ska – så långt det är möjligt – vara tillgängliga för alla. Det finns några få platser där marken är privatägd, men det mesta ägs av kommunen.
Därför fattade bygg- och miljönämnden i februari 2016 beslut om att kolla alla bryggor i Stångån. Det resulterade i 26 ärenden.
Nu finns ett första fall som rör Stångån där kommunen i förlängningen vill ha bort en brygga.
Det här rör en brygga på en plats där det enligt ägaren legat en brygga sen 60-talet. I det här fallet hävdar bryggägaren att han renoverat en gammal brygga.
Kommunen å sin sida hänvisar till foton tagna från luften år 2000, 2003 och 2005 och på ingen av dessa bilder syns någon brygga.
Bryggägaren invänder att bryggan inte syntes från luften eftersom det då växte vass över den.
Kommunen litar dock på fotot och har beslutat att neka bryggägaren strandskyddsdispens – det betyder att familjen så småningom måste ta bort bryggan.
Förutom att kommunen anser att bryggan bryter mot strandskyddslagen så ligger bryggan utanför familjens egen tomt – på kommunens mark.
Kommunen skriver också i sitt beslut att den mark som ligger mellan tomten och vattnet inte får privatiseras. Där ska inte marken se ut som om den tillhör tomten.
Där ska istället allmänheten kunna röra sig fritt.
Beslutet om att inte bevilja strandskyddsdispens kan överklagas och först när detta ärende är helt avgjort kommer Linköpings kommun att gå vidare med krav på att bryggan tas bort.
Av de 26 bryggor som utretts var det endast de som ligger på ön Långa Lisa – nära Stångåns mynning i Roxen – som fick strandskyddsdispens. Dessa får därmed vara kvar.
Åtta ärenden som rör bryggor i Stångån är fortfarande inte helt avgjorda, exemplet i den här artikeln är ett av dessa.
När beslutet om att utöva tillsyn togs av bygg- och miljönämnden 2016 var alla överens.
Majoriteten i nämnden består av S och MP och oppositionen av M,C,L och KD.
Stångåns privata bryggor på kommunal mark hade alltså satts under lupp oavsett politisk majoritet. Vice ordförande Stefan Eriksson (M) har däremot synpunkter på hur kontrollen skötts.
– Efter lite ändringar så ställde vi oss bakom tillsynsplanen, men sen har vi haft kritik under vägens gång. Folk hörde av sig och tyckte att det var hetsjakt och vi tycker att man borde kunna informera och föra dialog om arbetet. Sen är vi överens om att den som gjort fel ska rätta till det, säger Stefan Eriksson.
Redaktionen har varit i kontakt med ägaren av bryggan som inte vill kommentera ärendet, men som har bestämt sig för att överklaga till länsstyrelsen.