Bryggeriet satsar i centrum – tar över restaurang

Ölbryggeri, restaurang och tegelbyggd mötesplats under ett och samma tak. Snart rullar projektet ut i gamla slakthusområdet på Tornby.

Viktor Hansen och Jesper Linde på plats i den stora Tegelsalen. "Lokalernas utformning gör att vi kan ta emot allt från mindre sällskap till cirka 500 gäster" säger de.

Viktor Hansen och Jesper Linde på plats i den stora Tegelsalen. "Lokalernas utformning gör att vi kan ta emot allt från mindre sällskap till cirka 500 gäster" säger de.

Foto: Pelle Johansson

Linköping2021-10-23 18:00

Det är grundarna till Centralbryggeriet och ägaren till Börslycke gård utanför Borensberg som gör en gemensam satsning och tar över restaurang Torn1 och utvecklar ett koncept där man involverar microbryggeriet i restaurangdelen och den stora Tegelsalen.

– Mig veterligen finns inget liknande i vår region. Det är otroligt spännande, säger Jesper Linde, majoritetsägare i Börslycke gård.

Viktor Hansen, en av männen bakom Centralbryggeriet, ser nu en flera år gammal dröm gå i uppfyllelse.

– Redan när vi startade bryggeriet för åtta år sedan fanns det i tankarna att vi skulle vilja flytta hit, säger han och utvecklar:

– Vi har trivs bra i de lokaler vi haft i Tallboda, men här blir det både större och mer lättarbetat.

– Målet är att vara kvar tills att vi firar 100 år. Dit är det bara 92.

Centralbryggeriet var en av fyra aktörer som tidigare i år fick ta emot 500 000 kronor i så kallat kickstartbidrag från Linköpings kommun för att utveckla sin verksamhet – ett bidrag som senare togs tillbaka efter en dom i förvaltningsrätten som sa att kommunen inte fick gynna enskilda näringsidkare på det sättet. Men trots tidigare turer, blir nu satsningen av genom det nya samarbetet.

undefined
Jesper Linde och Viktor Hansen på plats i lokalerna där det ska bryggas öl. "Vi hoppas vara kvar här tills att bryggeriet kan fira 100 år. Det är 92 år dit", säger Viktor och småskrattar.

– Det ska bli vansinnigt roligt, säger Jesper Linde som i första hand betraktar sig som en investerare och bolagsutvecklare.

Han erkänner vidare att han är galet intresserad av mat och dryck. 

– Det gör ju inte saken sämre.

Hansen och Linde ser nu stora möjligheter att kunna locka besökare från såväl Linköping som övriga delar av landet till det gamla slakthusområdet.

– Planen är också att skapa ett "taproom" i bryggeridelen. En pub i publik miljö.

Jesper betonar att man ser projektet som en långsiktig investering.

– Covid-19 är inte över, men uthållighet är ett av våra nyckelord, säger han.

undefined
Viktor Hansen och Jesper Linde på plats i den stora Tegelsalen. "Lokalernas utformning gör att vi kan ta emot allt från mindre sällskap till cirka 500 gäster" säger de.

Den tidigare ägaren till Torn1, Christian Moborg, tycker att man börjar närma sig de nivåer som var innan covid-19 slog till.

– Mellan tummen och pekfingret omkring 90 procent. Luncherna snurrar helt okej och bokningarna blir allt fler. 

– Vi ser också ett ökat intresse för julborden.

undefined
"Det känns bra med de nya ägarna", säger Christian Moborg som kommer att vara kvar som kökschef under en övergångsperiod.

Moborg berättar att han kommer att vara kvar i verksamheten under en övergångsperiod.

– Som kökschef fram till i vår. Sedan tänker jag ägna lite mer tid åt familjen.

Att kliva av från Torn1 upplevs inte som världens jobbigaste skilsmässa, menar Christian vidare.

– När de här grabbarna hörde av sig och visade intresse kändes det hur rätt som helst. 

– Jag har fullt förtroende för dem och vet att det kommer att bli bra.

Restauranglivet börjar så smått återgå till det läge som rådde innan pandemin slog till. "Luncherna snurrar helt okej och bokningarna blir allt fler. Just nu ser vi ett ökat intresse för julborden", säger krögaren Christian Moborg.
Restauranglivet börjar så smått återgå till det läge som rådde innan pandemin slog till. "Luncherna snurrar helt okej och bokningarna blir allt fler. Just nu ser vi ett ökat intresse för julborden", säger krögaren Christian Moborg.
Karta: Torn1
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!