Bryggaren öppnar uteservering – och skriver en bok

Professorn och ölbryggaren Andreas Fejes ligger inte på latsidan. Nu öppnar han uteservering i Ljungsbro – och skriver en bok om klosteröl.

Professor, bryggare och författare. Andreas Fejes har flera yrken och nu öppnar han dessutom uteservering.

Professor, bryggare och författare. Andreas Fejes har flera yrken och nu öppnar han dessutom uteservering.

Foto: Pelle Johansson

Linköping2021-05-14 20:30

För ett och ett halvt år sedan började Andreas brygga öl i garaget under namnet Vreta kloster nanobryggeri. "Nano" för att betona att det var i liten skala.

– Men allt har hela tiden gått över förväntan. Två tredjedelar av det jag säljer nu är i Systembolagets beställningssortiment, det vill säga till andra delar av landet, berättar Andreas.

I höstas försvann "nano" från namnet och Andreas öppnade i nya lokaler vid Blåsvädret. Men även de lokalerna börjar nu bli för små för Andreas, som fortfarande sköter bryggeriet ensam på lediga stunder.

– Fortsätter det så här måste jag snart anställa. Och jag har börjat diskutera behovet av större lokaler med min hyresvärd, säger han.

Nu håller Andreas på att möblera en uteservering vid bryggeriet. Från midsommar till första veckan i augusti ska han ha öppet, onsdag till lördag. Det blir ingen vanlig pub utan ett så kallat "tap room" där Andreas säljer prover av sina öl.

– Jag får sälja en deciliter av varje öl och ungefär åtta sorter. Jag tjuvstartar med några lördagar redan nu, om vädret tillåter. I sommar hoppas jag mycket på turister som besöker Bergs slussar. Det är bara knappt två kilometer hit.

undefined
Andreas Fejes har specialiserat sig på belgisk öl.

Av bara farten skriver Andreas, som till vardags är professor i pedagogik, en bok om klosteröl.

– Den tar avstamp år 1101 i Vreta kloster, Sveriges äldsta kloster, där nunnorna bryggde öl. Sedan fortsätter jag ut i världen, framför allt till Belgien som ju är mest känt för sina klosteröl.   

Karta: Vreta kloster bryggeri
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!