I Sverige får cirka 1,2 miljoner permanentboende och ungefär lika många fritidsboende sitt dricksvatten från enskilda dricksvattentäkter, i de flesta fall egna brunnar. Livsmedelsverket rekommenderar att man ska testa vattnet var tredje år, men det är det långt i från alla som gör.
Det gör att många dricker vatten som inte är hälsosamt. En sammanställning över dricksvattenkvalitet från enskilda brunnar som Socialstyrelsen gjorde 2007 visade att nästan 35 procent av de grävda brunnarna hade dricksvatten som inte var hälsosamt att dricka (otjänligt). Motsvarande andel av de bergborrade brunnarna var 10 procent .
– Många människor tycker att deras vatten smakar bra, och då tänker de inte på att testa det. Det är när det kommer barn eller barnbarn i huset, eller när det ska säljas, som många kommer på att de vill testa sitt dricksvatten, säger Fredrik Holmberg.
Han är försäljningschef på ALcontrol, ett stort analysföretag som gör analyser av vatten, markprover och livsmedel. De analyserar dricksvatten åt cirka 100 svenska kommuner och gör omkring 10 000 analyser av vatten från privata brunnar varje år.
När de analyserar brunnsvatten kontrollerar de om det finns bakterier och undersöker halten av en lång rad ämnen som till exempel järn, magnesium, nitrat och fluorid.
– Finns det förhöjda halter av metaller, som till exempel järn och mangan, så är det lätt att åtgärda med hjälp av ett filter, säger Fredrik Holmberg.
Men man testar också vattnet ur ett estetiskt och tekniskt perspektiv. Har man alltför brunt vatten så kommer tvätten aldrig att bli ren, och har man höga salthalter så kommer vattenanläggningen att slitas mycket hårt.
ALcontrol har laboratorier på fyra platser i landet, ett av dem ligger granne med universitetet i Linköping. Där jobbar 150 anställda, och det är full fart även mitt i sommaren.
– Det är högsäsong för privat vatten just nu, men även för prover från badvatten. Dessutom gör många kommuner livsmedelskontroller så här års, i samband med stadsfester och marknader, berättar Fredrik Holmberg.
I Sverige är vi bortskämda med ett överflöd av vatten av god kvalitet. Men man behöver bara åka till Danmark för att hitta en helt annan vattensituation. Där har man nästan bara grundvatten, och jordbruket kräver stora delar av vattenresurserna. Det finns bland annat risk för att det kan komma bekämpningsmedelsrester i grundvattnet, så därför kontrolleras det mycket noggrant.
– I Danmark är det lag på att vatten från privata brunnar ska testas var tredje år, säger Fredrik Holmberg.
Men även det svenska vattnet kan få problem i framtiden. Enligt Klimat- och sårbarhetsutredningen kommer Sverige att påverkas av klimatförändringarna med högre temperatur, mer nederbörd och fler extrema vädersituationer. Det kommer att öka riskerna för smittspridning och förorening av dricksvattentäkter.
Att mycket nederbörd, som i början av årets sommar, ger ökad risk för dåligt vatten är väl känt. När det blir mycket vatten i markerna tränger mer ytvatten in i brunnarna, och med det ökar risken för bakterieväxt. Om vattnet sedan står i sommarvarma ledningar kan det bli riktigt ohälsosamt.
– Människor med egna brunnar kan få diffusa magproblem på grund av bakterier i vattnet, men det är först när vänner kommer på besök och blir riktigt dåliga i magen som de förstår att det kanske har med vattnet att göra, säger Fredrik Holmberg.