Det finns flera olika brobyggare i Linköping i dag. Några jobbar med romsk inkludering, ett projekt där Linköping utsågs till pilotkommun av den förra regeringen. Det projektet tar slut 31 december. Några skolor och förskolor har skaffat egna brobyggare för att förbättra kontakten mellan skola och familj och för att stödja eleverna så att de når kunskapsmålen.
– Brobyggarna är framgångsrika i att öka närvaron i skolan och förbättra kontakterna med socialtjänsten för grupper som i hög grad står utanför samhället, säger Daniel Andersson, omsorgsnämndens ordförande (FP).
De olika brobyggarna har haft olika uppdrag och krav på utbildning, men nu ska verksamheten få en tydligare struktur och organisation. Alla brobyggare ska få intern utbildning och dessutom ingå i ett nätverk med handledare, enligt en gemensam skrivelse från omsorgsnämnden och barn- och ungdomsnämnden.
Både skolan och socialkontoret är positiv till verksamheten. Skolpersonalen understryker att brobyggarna har ökat närvaron i skolan för barn i målgruppen och socialkontoret menar att utredningsarbetet ofta underlättas av brobyggare. Framtidens brobyggare ska dels finnas i socialt områdesarbete, familjestöd eller annan social verksamhet; dels på enskilda skolor.
Det finns två tjänster som brottsförebyggande brobyggare, men de ingår inte i förslaget. Från och med nästa år föreslås de övergå till omsorgsnämnden.