När antagningsbeskedet kom häromveckan var det många som ville bli sjuksköterskor. Över 1 300 behöriga sökande står på reservlistan till sjuksköterskeprogrammet vid Linköpings universitet. Bara 158 hade antagits, drygt hälften med studieort Linköping och resten i Norrköping. Bristen på sjuksköterskor är stor inom Region Östergötland, och även nationellt. Så varför tar man inte in fler?
Vi frågade Karin Axelsson, prorektor på LiU, vad det är som avgör hur många platser programmet ska ha.
– Vi får ett anslag från staten som sedan fördelas till fakulteterna där beslut om platsantal fattas. Ett undantag är läkarprogrammet där vi får veta i vårt regleringsbrev hur många vi ska utbilda, men generellt får vi en påse pengar för vår utbildning och där kan universitetet sedan bestämma vilka utbildningar det ska gå till och hur många platser respektive utbildning får.
Skulle det räcka med mer pengar?
– Nej, om vi håller oss till VFU-platserna som en begränsande faktor är inte resurserna som universitetet får till utbildning det som avgör, utan då är det just möjligheten för region och kommuner att ta emot fler studenter eftersom att det kräver utbildade handledare på plats och att man har riggat en verksamhet som gör att man kan ha fler studenter i den också. Så det handlar inte om resurser till utbildning för universitetet, det är inte där den största begränsningen finns, säger Karin Axelsson.
En del av utbildningstiden består av någon form av praktik eller klinisk utbildning inom vården och Liu samarbetar med Region Östergötland för att utbilda ny vårdpersonal.
Camilla Hahn, som är enhetschef för den verksamhetsförlagda utbildningsenheten (VFU) på Region Östergötland, menar att det är ett pågående samarbete för att kunna möta utmaningarna. Den redan hårt ansträngda vården kan inte ta emot hur många studenter som helst och samtidigt upprätthålla en god utbildning och en bra vårdkvalitet.
– I vissa delar av verksamheten inom regionen är det ett pressat läge med hög personalomsättning i vården, men trots det tar vi emot samma antal studenter på VFU. Vi jobbar aktivt med de här frågorna, att hitta nya sätt att ta emot studenter för att kunna handleda dem så att de ska få bra kvalitet på sin VFU. Att hitta lösningar i en stressad vardag det är det vi jobbar med hela tiden.
Vad behövs för att kunna utbilda fler sjuksköterskor och utöka antalet platser?
– Det är ett helhetspussel så det är svårt att säga just en faktor. Det handlar inte bara om VFU utan det handlar också om resurserna på lärosätet att kunna ta emot fler studenter och att kunna bibehålla kvaliteten.
Hon menar att man inte ska stirra sig blind på antalet utbildningsplatser utan snarare fokusera på att få ut dem i arbete efter genomförd utbildning.
– Det är mycket prat om att ta in fler studenter men det viktigaste är egentligen att kunna utbilda studenterna hela vägen fram till en examen. Vi pratar om kompetensförsörjning och brist på sjuksköterskor men det är inte lätt alla gånger att hitta personer som vill utbilda ny vårdpersonal heller, så det är också en faktor i det hela, säger Camilla Hahn.
Det finns ytterligare faktorer som påverkar, som det förändrade EU-direktivet som innebär att det från och med nästa höst krävs mer klinisk utbildning än tidigare i vissa hälso- och sjukvårdsutbildningar, vilket ytterligare begränsar hur många studenter som kan utbildas. Malin Lindqvist Appell som är prodekan och utbildningsansvarig på medicinska fakulteten på LiU, berättar att den nya förordningsändringen framför allt påverkar sjuksköterskeutbildningen.
– Det som beslutades i februari är en förändring i högskoleförordningen. Det är den som styr mycket av det vi gör när vi skapar utbildningar för att få utfärda examen på olika sätt. Den förändringen som blev innebär att sjuksköterskeutbildningarna i Sverige, vid alla lärosäten, ska ha en utbildning där hälften av undervisningstimmarna är praktik eller klinisk utbildning. Det innebär att vi behöver öka mängden VFU hos oss från cirka 31 veckor till 43 veckor, alltså 12 ytterligare veckor som vi ska ha ut alla våra studenter i region och kommun på sån här klinisk utbildning. Det är en jätteutmaning, inte bara för lärosätet utan även för våra samverkanspartners regioner och kommuner förstås.