– Det är en form av lagtrots och att inte följa våra föreskrifter det är ovärdigt ett rättssamhälle, säger hon.
Corren kunde i tisdagens tidning berätta att det i alliansens budget inte finns några pengar avsatta som gör det möjligt att följa Socialstyrelsens nya föreskrifter för bemanningen på särskilda boenden där demenssjuka bor. Kommunen lutar sig på Sveriges kommuner och landsting (SKL) som ifrågasätter om regleringen verkligen ligger inom Socialstyrelsens befogenhet. SKL anser också att kostnaderna för att följa föreskrifterna blir allt för höga eftersom staten inte skjuter till några extrapengar.
Förvaring
– Om det innebär ökade kostnader för kommunerna beror det på att man inte tidigare följt den lagstiftning som finns, äldreomsorgen har inte haft den bemanning som krävs för att tillgodose de enskildas behov. Vi måste komma ifrån äldreomsorg som fungerar som förvaring, säger Bitte Fritzon och tillägger:
– SKL och Linköpings kommun hävdar att vi överskridit våra befogenheter. Det har vi inte. Vi arbetar med ett uppdrag från regeringen. Det är vår uppgift och skyldighet att använda de instrument vi har i form av föreskrifter och allmäna rådr. Linköpings kommun kan tycka vad de vill om våra föreskrifter men det är en form av lagtrots att inte följa dem.
Ska gälla alla äldreboenden
Det var i somras som Socialstyrelsen beslutade om föreskrifter som ska säkerställa en tillräcklig bemanning på särskilda boenden där personer med demens bor. Men genom tillsyner vet Socialstyrelsen att det finns brister i bemanningen även på särskilda boenden för andra äldre personer. Nu har myndigheten också beslutat att ta fram föreskrifter som gör att samma regler ska gälla alla särskilda boenden för äldre.
De nya föreskrifterna ska ha samma konstruktion som föreskrifterna om bemanning på särskilda boenden där personer med demens bor. De nya föreskrifterna ska därför reglera tillgången på både omsorgspersonal och hälso- och sjukvårdspersonal för alla äldre personer som bor på särskilda boenden.
Flytta gamla
– Problemen beror ofta på att det brister i kopplingen mellan den enskildes bedömda individuella behov och dimensioneringen av det särskilda boendets bemanning. Det gäller oavsett om det rör personer med demens eller andra boende, säger Bitte Fritzson och tillägger:
– Genom att föreskrifterna gäller för alla särskilda boenden för äldre undviker vi att kommunerna börjar flytta runt på den gamla för att skapa separata boenden för personer med demenssjukdom.
Socialstyrelsen vill att de nya föreskrifterna ska träda i kraft samtidigt som reglerna för särskilda boenden för personer med demens, för att underlätta kommunernas tillämpning.
FOTNOT: På onsdageftermiddagen träffades Socialstyrelsen och SKL för att diskutera den infekterade frågan om bemanningen inom äldreomsorgen.