Stort behov av äldreboenden i Linköping: "Bygga nytt"

Köerna för en plats på ett äldreboende i Linköping blir allt längre – och utskrivningsklara äldre blir därför kvar på kommunens korttidsboenden. "Det är en prekär situation som äldreomsorgen har hamnat i", säger socialdemokraten Mikael Sanfridson.

Äldrenämndens vice ordförande Mikael Sanfridson (S) menar att bristen på äldreboenden i Linköping får konsekvenser för Universitetssjukhuset. "Men de som är blir utskrivningsklara på US har också mer komplexa behov i dag", säger ordföranden Liselotte Fager (KD).

Äldrenämndens vice ordförande Mikael Sanfridson (S) menar att bristen på äldreboenden i Linköping får konsekvenser för Universitetssjukhuset. "Men de som är blir utskrivningsklara på US har också mer komplexa behov i dag", säger ordföranden Liselotte Fager (KD).

Foto: Dennis Petersson/TT/bildmontage

Linköping2022-09-27 05:00

Under september månad har Universitetssjukhuset i Linköping tvingats att ställa in operationer på grund av platsbrist. Anledningen är, enligt Region Östergötland, att färdigbehandlade äldre blir kvar på sjukhuset för att kommunen inte har kapacitet att ta emot dem tillräckligt snabbt – något som P4 Östergötland har rapporterat om. Kommunen hävdar i sin tur att det handlar om patienter som egentligen är för sjuka för att skrivas ut.

undefined
"Det behövs krafttag", säger Mikael Sanfridson men exakt vad det innebär vill han inte säga, inte förrän Linköpings nya styre är på plats.

Mikael Sanfridson (S), oppositionsråd och vice ordförande i äldrenämnden, menar att det trots allt ligger ett ansvar hos kommunen. Han menar att bristen på nya äldreboendeplatser är en bidragande orsak.

– När kommunen möter upp de äldre på US så är det biståndsbedömningen och socialtjänsten som tillsammans med sjukhuspersonalen avgör var patienten behöver förflyttas. Vissa patienter kan åka hem med lite extra stöd av till exempel hemtjänsten men för de som behöver är även kommunens korttidsboenden en möjlighet, säger Mikael Sanfridson och konstaterar att det finns tre korttidsboenden med cirka 100 platser i kommunen.

– I förra veckan, den 20 september, var det 36 personer som var utskrivningsklara från kommunens korttidsboenden – men de kommer inte ut därifrån för att det är fullt på våra äldreboenden, fortsätter han.

Kommunen har tillsatt ett speciellt team för att möta upp det ökade trycket på US för att hjälpa de äldre att komma hem.

– Om man först gör bedömningen att de ska till korttidsboende men sedan erbjuder dem vård och omsorg i hemmet så funderar man ju på om vården i hemmet är lika bra som vården på korttidsboendet. Den frågan ska vi lyfta på kommande äldrenämnd.

– Den viktigaste orsaken till det här är att det inte har byggts nya äldreboenden. Det finns planer och utredningar som är på gång men det är inget som har satts igång än. Jag bedömer att Linköping kan ha ett äldreboende på plats tidigast 2025, säger Mikael Sanfridson.

Vad behöver kommunen göra fram tills dess?

– Ja, det är ju en prekär situation som äldreomsorgen hamnat i. Det måste tas krafttag för att vända den negativa utvecklingen.

undefined
Om det planerade byggnationen av äldreboendet Skarpan inte hade försenats hade Linköpings kommun legat i harmoni med efterfrågan på äldreboendeplatser. "Men nu ser vi ändå att vi kan möta behovet på kort sikt", säger Liselotte Fager (KD).

Liselotte Fager (KD), ordförande i äldrenämnden, bekräftar att det råder en ansträngd situation kring äldreboendeplatser just nu. Hon poängterar också att en speciell grupp tillsatts för att möta upp regionens behov och att det har gett en positiv effekt.

– Vi har en ökad kö och efterfrågan på våra boendeplatser, men än så länge klarar vi de lagstadgade väntetiderna. Tidigare kunde vi använda tillfälliga korttidsplatser på våra äldreboenden men det är inte längre möjligt, säger Liselotte Fager.

– Vi har vidtagit en rad åtgärder för att möta efterfrågan. Dels ställde vi om somatikplatser till demensplatser men vi har också gett Lejonfastigheter i uppdrag att göra en lokalöversyn för att se var vi kan bygga om och bygga till boendeplatser redan nästan år.

Ordföranden menar att kommunen hade ett nytt äldreboende, med cirka 90 platser, planerat till 2023 men att projektet har skjutits fram i tiden på grund av parametrar i byggprocessen samt överklaganden.

– Vi har ett stort behov av äldreplatser de närmaste åren. I den bästa av världar skulle den här processen ha gått något fortare men i nuläget ser vi ändå att vi kommer att kunna möta behovet på kort sikt, säger Liselotte Fager.

Mer om korttidsboende

"Om du under en begränsad period inte kan vistas hemma och omvårdnaden inte kan ges i den egna bostaden på ett tryggt och säkert sätt finns möjlighet att vistas på ett korttidsboende under en kortare period. Du kan vara i behov av korttidsboende om du inte kan få den hjälp och omvårdnad du behöver i hemmet, din närstående som vårdar dig behöver avlastning eller om du har behov av att återhämta dig efter en sjukhusvistelse".

Källa: www.linkoping.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!