Brexit kan försvaga Sverige

Brexit kan leda till att euroländerna sluter sig tätare samman, och då förlorar Sverige inflytande i EU. Det menar Göran Färm (S) som har lång erfarenhet som EU-parlamentariker.

LINKÖPING2016-06-29 17:05

Några dagar efter att britterna röstat för ett utträde ur EU råder det stor förvirring. I Storbritannien är den politiska situationen kaotisk och just nu har EU ingen regering att förhandla med. Samtidigt har skottarna aviserat att de vill ha en folkomröstning om utträde ur Storbritannien, och att de vill inleda egna medlemsförhandlingar med EU.

– Även inom EU råder stor förvirring. Å ena sidan vill man inte straffa Storbritannien för brexit, och man vill ha fortsatt goda relationer med landet. Men å andra sidan måste det vara tydligt att om man begär utträde ur EU så kommer det att bli skillnad, säger Göran Färm (S) som efter många år i EU-parlamentet i dag är förste vice ordförande i kommunfullmäktige i Norrköping.

Det enklaste vore att ge Storbritannien samma EES-avtal som Norge har.

– Men det tror jag inte att britterna är intresserade av, för Norge har ju köpt sig in i olika EU-samarbeten och betalar i dag i stort sett lika mycket till EU som om de hade varit medlem. Britterna vill ju inte betala så mycket till EU, de vill ju också att brexit ska göra skillnad.

Är brexit ett tecken på att EU måste omskapas?

– Nja, det där är en svår fråga. Det finns ett befogat missnöje med att EU inte har lyckats lösa ekonomiska krisen bättre, och samma sak gäller för den pågående migrationskrisen.

– Men för att EU ska kunna agera kraftfullt i sådana frågor krävs att de har muskler och beslutskraft. Och det är ju det som kritikerna inte vill att EU ska ha, säger Göran Färm.

Ser du några risker för Sverige?

– Ja, det finns en uppenbar risk för att länderna som har euro som gemensam valuta sluter sig tätare samman, för att på så sätt kunna ta många viktiga beslut på egen hand. Det vore mycket olyckligt för Sverige, då kommer vi inte vara med när det fattas stora beslut om Europas ekonomi.

Kan brexit smitta så att även andra länder beslutar sig för att folkomrösta om ett utträde?

– Nej, det tror jag inte. Storbritannien har varit unikt i sin stora EU-skepsis. Jag kan inte se att det finns ett så djupt EU-motstånd i etablerade partier i något annat land.

– Polen har visserligen fått en EU-skeptisk regering, men det är ett land som tjänar så mycket på sitt EU-medlemskap att jag har svårt att se att de på allvar skulle vilja lämna EU, säger Göran Färm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om