Brevet som fick riksdagen att rycka ut

Kränkande regler om sjukersättning fick Anna-Karin Johansson att skriva ett brev till riksdagen. I går fick hon hembesök av riksdagsledamoten Finn Bengtsson (M). Även ansvarig minister upprörs av hennes historia.

Finn Bengtsson (M) besöker Anna-Karin Johansson för att prata sjukförsäkringsfrågor

Finn Bengtsson (M) besöker Anna-Karin Johansson för att prata sjukförsäkringsfrågor

Foto: Tord Olsson

LINKÖPING2012-11-13 06:30

Finn Bengtsson kom inte med några löften, utan för att berätta om kommande förändringar av det diskriminerande regelverket.

- Av respekt för din situation kände vi att någon av oss måste besöka dig. Du skrev väldigt bra och den som läser förstår att det du säger är mycket rimligt, säger han.

Brevet innehöll Anna-Karin Johanssons överklagan av Försäkringskassans beslut, som Corren har berättat om tidigare.

- Jag skulle få ut 6 100 kronor efter skatt om jag inte orkar jobba mer. Det är så jag får ont i magen, säger Anna-Karin Johansson.

"Tagen på allvar"

Om riksdagsledamotens utryckning säger hon så här:

- Det är engagerande, överraskande och jättetrevligt. Det känns som att jag blir lyssnad på och tagen på allvar.

Att situationen överhuvudtaget har uppstått beror på att sjukersättning, tidigare förtidspension, i dag beräknas utifrån en uppskattad inkomst. Oavsett vad den funktionshindrade eller sjuke tjänar i verkligheten. En orättvisa som regeringen har jobbat för att rätta till sedan årsskiftet.

- Man har inte förstått hur många som är drabbade, så när Anna-Karin flaggade sitt ärende skyndade det på det hela. Socialförsäkringsministern (Ulf Kristersson red. anm.) blev ganska uppbragt han också, säger Finn Bengtsson.

Proposition på gång

I SOU-rapporten "Harmoniserat inkomstbegrepp" föreslås därför att sjukersättningen i stället ska beräknas utifrån den verkliga inkomsten. Arbetet kommer så småningom att resultera i en proposition från regeringen.

Finn Bengtsson tror att de nya reglerna kommer att vara i bruk före valet 2014, men påpekar att det både kan ta längre och kortare tid. Anledningen till dröjsmålet är att en knapp tredjedel skulle få lägre sjukersättning vid övergången, enligt rapporten. Något som inte får ske och därför måste tas hänsyn till, berättar Bengtsson.

Några retroaktiva utbetalningar kommer det troligtvis dock inte att bli fråga om. Så Anna-Karin Johansson måste fortsätta arbeta halvtid åtminstone till dess att reglerna trätt i kraft.

- Som det känns i dag tror jag att jag orkar. Jag förstår att de måste gå grundligt till väga, men det känns som en väldigt lång tid, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om