För många unga är sommarjobbet den enda riktiga inkomsten på hela året, dessutom är det mångas första kontakt med arbetslivet. I skrivande stund är vi inne i början av maj och nu är frågan, finns det lediga sommarjobb kvar?
För den som går i årskurs ett eller två på gymnasiet finns det vanligtvis möjligheter till sommarjobb i form av kommunens så kallade "feriearbete".
"Feriejobb är Bildningsnämndens satsning som ger ungdomar möjlighet att lära känna Linköpings kommunkoncern som arbetsgivare. Det är också ett led i kommunens och näringslivets kompetensförsörjning", skriver Robert Obing, som är enhetschef på arbetsgivarenheten på integrations- och arbetsmarknadsförvaltningen, i ett mejl.
"I år har ungdomar matchats till cirka 700 platser fördelat på ~585 platser i kommunen och ~115 platser i det lokala näringslivet i Linköping", skriver han vidare.
För den som är intresserad av ett sådant jobb i år är det tyvärr lite sent, meddelar han.
"Ansökningsperioden är stängd, och vi jobbar med det sista i matchningsprocessen för feriearbete under sommaren 2024".
Men det är inte hopplöst att få jobb bara för det.
Enligt Susanne Lindbro, som arbetar som företagsrådgivare på arbetsförmedlingen i Östergötland, finns det fortfarande platser att hitta.
– Vi har vår platsbank. Platsbanken är Sveriges största jobbsajt och där finns olika annonstyper, bland annat sommarvikariat.
Lindbro berättar vidare om platserna som finns och redovisar hur sommarjobbsannonserna är fördelade i tre orter. Hon berättar att det vid intervjutillfället finns 23 annonser med 325 platser i Mjölby och att det i Linköping finns 64 annonser med 228 platser. Däremot visar det sig att det är skralare på andra håll.
– I Åtvidaberg så är det 2 annonser och 6 platser som är lagda som sommarvikariat, där 4 tjänster är eventpersonal.
Hon är noga med att poängtera att detta är en "ögonblicksbild" och att "imorgon kan det se helt annorlunda ut, det kan ha tillkommit eller försvunnit några".
Trots att sommaren närmar sig med stormsteg så tror inte Susanne Lindbro att hoppet är ute för den som vill hitta en tjänst.
– Jag går inte in och tittar (på platsbanken) varje dag, men självklart är det inte så att det upphör. Andra år har vi fått in några platser ganska sent.
Siffrorna för hur många jobb som finns säger inte allt om vad man behöver tänka på som arbetssökande, menar Susanne Lindbro.
– Det jag kan säga, som jag tycker är viktigt att det kommer fram, är vilken inställning och attityd man har.
– Det är oftast en generationsfråga men attityd är något arbetsgivare ser som en väldigt viktig del. Man kan väl säga så här, att om man visar på ett driv, har energi och intresse så ökar dina möjligheter att få ett sommarjobb markant.
Om man är på jakt efter ett sommarjobb och behöver en hjälpande hand så berättar Lindbro vad arbetsförmedlingen har att erbjuda.
– Om du som arbetssökande sätter dig ner och ger dig tid till att skrolla igenom våran hemsida så blir du styrd till att få rätt information. Du får tips och idéer om hur du ska hantera jobbsökeriet.
Hur ska man tänka för att hitta en sysselsättning inför årets varmaste månader?
– Själv hade jag sökt brett.
– På många av sommarjobben är det inte så höga krav. Tittar du på en hel del vård- och omsorgsjobb handlar det väldigt mycket om din personlighet, vem du är och hur du bemöter människor.