Branschen gräver efter arbetskraft - "Svårt"

Arbetslösheten stiger. Men det finns branscher som skriker efter arbetskraft. Grävmaskinister borde fler bli, enligt branschorganisationen Maskinentreprenörerna.

"Många som går på ME-skolan har jobb redan innan de slutar. Men det räcker inte. Det handlar också om att locka ungdomar till branschen", säger Jonas Marcusson, vd för Marcussons Entreprenadteknik, här på ett företagets uppdrag vid Hanorpsvägen i Ljungsbro.

"Många som går på ME-skolan har jobb redan innan de slutar. Men det räcker inte. Det handlar också om att locka ungdomar till branschen", säger Jonas Marcusson, vd för Marcussons Entreprenadteknik, här på ett företagets uppdrag vid Hanorpsvägen i Ljungsbro.

Foto: Johan Rödin

Linköping2021-04-03 16:00

– Branschen tuffar på bra. Vi har haft uppgång länge. Det märks tydligt att det är svårt att få tag på rätt kompetens. Vi söker maskinförare, anläggare och projektledare. Det är nästan så att man vill ha maskinisten innan man köper en ny grävmaskin – för en maskin går alltid att köpa till, säger Jonas Marcusson.

Han är vd och delägare i Marcussons Entreprenadteknik i Linköping och även länsrepresentant för Maskinentreprenörerna.

Vad är det då som krävs?

– Självklart fler utbildningsplatser.  Maskinentreprenörerna, ME, har startat egna skolor och tagit över nio utbildningar i landet, bland annat Ljunkans, för att utbilda anläggare och maskinförare. Många som går på ME-skolan har jobb redan innan de slutar. Men det räcker inte. Det handlar också om att locka ungdomar till branschen, få dem intresserade och att söka sig till yrket, säger Jonas Marcusson.

I sin konjunkturrapport i december pekar Maskinentreprenörerna ut personalbrist som det främsta hotet mot att uppnå det gröna omställningsmålet för ett fossilfritt Sverige 2045.

– Till och med nu under pandemin rapporterar 91 procent av maskinentreprenörerna att de har svårt att hitta den personal som de behöver för att genomföra vad som krävs för den gröna omställningen, säger Marcusson.

Marcussons Entreprenadteknik startades 2005 av Jonas och hans bror Robert sedan de sålt familjegården utanför Tidersrum i Kinda.

För snart två år sedan lämnade bröderna Jägarvallen för nybyggda lokaler i Torvinge. De har nu drygt 50 anställda, ett 30-tal grävmaskiner och lastbilar och omsatte förra året drygt 100 miljoner kronor – en siffra som enligt budget ska bli tio procent högre i år.

Vilka är era kunder?

– Privata bostadsföretag. Stat och kommun. Och små- och medelstora byggföretag. Vi viktar över mer på infrastrukturprojekt med till exempel vatten, avlopp, fjärrvärme, gator och parker för stat och kommun för att ha en bredare repertoar och vara förberedda vid sämre tider och om byggbranschen dippar.

Hur har corona-året varit?

– Till en början handlade det om oron och osäkerheten som alla hade. Därefter har frånvaron varit slitsam. Även om vi varit förskonade från covid har vi haft en ökad frånvaro på grund av sjukdom och särskilt vab. Det har gjort att vi har behövt ersätta vår personal och kanske ta in underentreprenörer vilket leder till nästan dubblade kostnader.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!