Under måndagen rapporterade flera medier om att en 42-årig man hade brännskadats allvarligt i samband med den stora skogsbranden utanför Sala i Västmanland. Mannen ska enligt uppgifter från TT ha varit inblandad i en olycka med en timmerbil, någonstans längs länsväg 668, och på grund av sina allvarliga skador ha förts akut till brännskadeenheten vid Universitetssjukhuset i Linköping.
På Universitetssjukhuset uppger man att mannen är allvarligt brännskadad, men att hans tillstånd efter omständigheterna är stabilt. Under tisdagen vårdades han på sjukhusets intensivvårdsavdelning.
Malin Hammar Henriksson är vårdenhetschef på hand- och plastikkirurgiska kliniken med brännskadeenhet på Universitetssjukhuset i Linköping. Med tanke på storbranden, och risken att fler eventuella patienter behöver akut brännskadevård, ger hon sin syn på beredskapsläget i Linköping:
– Vi har en handlingsplan för resursbrist som vi följer. Första steget är att enklare brännskador går till vår avdelning på hand- och plastikkirurgen, och att vi ser över vilka planerade operationer vi kan skjuta lite på. Vi ser också över om vi kan flytta några intensivvårdspatienter till andra enheter runt om i länet. Räcker inte dessa platser så får man titta längre bort i Jönköping och Kalmar, för att sedan kontakta brännskadekliniker i Norden.
Precis som övriga delar av samhället påverkar semestertider även vården. Men Malin Hammar Henriksson är inte orolig över personalläget.
– Hälften av personalen här har semester, men som det ser ut nu så ska vi klara oss. Läget känns stabilt, i värsta fall får vi ringa in personal som har semester.
Hur behandlar ni allvarliga brännskador?
– När en patient kommer in hit gör jouren en bedömning, och man stabiliserar patientens andning och cirkulation för att sedan titta på såren och operera skadade delar av huden.
Som en av två specialiserade brännskadeenheter i landet, hur många akutpatienter kan ni ta emot?
– I Linköping har vi plats för max fyra patienter i respirator, men det finns flera intensivvårdsplatser på andra sjukhus i länet. Och skulle vi stå inför ett akut behov så tittar vi på övriga landsting, och även runt om i Norden. Vi är ordentligt förberedda, säger Malin Hammar Henriksson.