Brandvarnare räddar liv - om de är snabba

Brandvarnare räddar liv, brukar det heta. Men då krävs att de larmar snabbt. I Correns test av nio vanliga brandvarnare tog det över tio minuter för en varnare att larma medan en typ inte larmade alls.

LINKÖPING2003-12-30 07:14

Placera aldrig brandvarnaren när ventilationsöppningar

Kontrollera att brandvarnaren fungerar var tredje månad. Du gör det med testknappen eller med ett stearinljus.

Kasta brandvarnare som är äldre än tio år. Inte i papperskorgen, utan i elsoporna.

Ta reda på hur du bör agera vid en eventuell brand.

I 35 av dödsbränderna i hemmen i fjol fanns det brandvarnare. Men i 13 fall fungerade de inte.

Varje år säljs över en halv miljon brandvarnare i Sverige. De flesta som köper brandvarnare gör det i tron att de skaffat en billig livförsäkring. Men så är det inte alltid. Faktum är att i var tredje dödsbrand i hemmet har det funnits en brandvarnare på plats, som inte alltid fungerat.

Varnar - varnar inte

Bilden av brandvarnare som inte fungerar, tar lång tid att larma eller har bristfälliga monteringsinstruktioner bekräftas av det test som testföretaget Consumer Content gjort för Correns räkning .

- Undersökningen visar att det är väldigt stora skillnader mellan olika brandvarnare, säger Jens Hjort, projektledare på Svenska Brandförsvarsföreningen.

När de nio brandvarnarna utsattes för två olika bränder reagerade de väldigt olika. Vid pyrande träbrand tog det över tio minuter för den långsammaste, Hugin, att reagera. Den snabbaste, Clas Ohlsons Deltronic, behövde halva tiden.

Vätskor svåra

När det var dags för flammande svart brand från en brandfarlig vätska tjöt Nexa SS-168 redan efter 20 sekunder, medan den som var snabbast vid träbranden, Deltronic, inte larmade alls.

- Både den som inte larmade alls och den som larmade långsammast var testets två optiska brandvarnare. De har generellt svårare att känna av när rena vätskor tänds på. De fungerar ju som en fotocell och behöver partiklar i röken för att reagera, säger Jens Hjort.

De sju andra varnarna i testet är så kallade joniserade och är uppbyggda kring en svagt radioaktiv kärna som i första hand reagerar på värme, men också fukt och ibland till och med luft.

Ljudstyrkan viktig

Ett sätt att förebygga falskalarm, enligt Jens Hjort, är att inte placera varnaren i ett kök, badrum eller garage.

När väl brandvarnaren larmar är det viktigt att den hörs. Därför krävs det 95 decibel en meter från varnaren enligt en av två erkända testmetoder. Här klarade varken Nexas optiska eller Icas kravet.

- För att väcka en sovande brukar man säga att det krävs 75 decibel vid nattduksbordet. Så varje decibel här är viktig. Men placeringen också, naturligtvis. I eller direkt utanför sovrummet är en bra plats, säger Jens Hjort.

Fel instruktioner

Brandvarnarna som såldes på Bauhaus och Coop visade sig ha felaktiga instruktioner. Det stod nämligen att de kunde monteras på väggen. Något som är "helt förkastligt" enligt Jens Hjort.

Klart bäst i testet var Icas som säljs av Åhléns. Att den är dyrast kan delvis förklaras med att den var testets enda varnare som hade ett tioårigt lithiumbatteri. De övriga var försedda med betydligt billigare batterier med en livslängd på ett till två år.

Att sju av nio testade brandvarnare var joniserade speglar ungefär dagens försäljning. Men redan om ett par år kan det vara det omvända förhållandet.

Det finns långt framskridna planer på att ta ut en avfallsavgift för de joniserade. Av- giften ihop med Naturvårdsverkets långsiktiga ambition att de mer miljövänliga optiska varnarna ska bli standard talar för det.

Testfakta: Testet gjordes av Delta Electronics i Danmark, som har Europas enda ackrediterade laboratorium för brandtester. Testet har gjorts enligt en av ett par godkända metoder för brandvarnartest - DVN -4541. I betygssättningen har reaktionstiden vid bränder haft störst betydelse (80 procent).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!