7 juni 2019 rycker Ulf Kron, yttre befäl vid Räddningstjänsten Östra Götaland, ut till sprängningen på Ådalagatan. Han åker från station Lambohov och anlände strax efter kollegorna från station Kallerstad.
– De var i simhallen och hade vattenfys på schemat. De stod i badkläder när de hörde smällen och trodde först att det var en jordbävning eller liknande.
Räddningstjänsten börjar snart söka igenom de drabbade byggnaderna utifrån med hjälp av stegbilar. De går metodiskt från fönster till fönster – ropar och lyssnar. Men de får inga svar – alla tycktes ha tagit sig ut på egen hand.
– Vi hjälper en äldre dam ut och släcker en spisbrand hos någon. Det är det enda.
Det dröjer cirka en timme innan räddningstjänsten får bryta upp dörrar och söka igenom alla bostäder ordentligt för att säkerställa att ingen människa finns kvar. En timme fylld av ovisshet.
– Vi vill ju såklart in, även om vi har förståelse för polisens beslut.
Ulf tror såhär i efter hand att blåljuspersonalen hade agerat annorlunda om räddningstjänsten upptäckt många skadade genom fönstren.
– Då hade vi legat på mycket mer för att få tillstånd att gå in. Det är jag övertygad om.
Han har arbetat inom räddningstjänsten sedan 80-talet. Sakta men säkert har arbetet förändrats.
Personskadorna vid trafikolyckor har blivit färre i takt med att bilarna blivit säkrare. Omfattningen av husbränder blir mindre tack vare modernare fastigheter och ett förebyggande arbete som gett resultat: vi vet att vi ska ha brandvarnare, brandsläckare och brandfilt hemma.
Samtidigt: fler skogsbränder, naturkatastrofer och explosioner.
– Det är det som väntar. Resurskrävande saker som vi måste ta höjd för.
Just nu pågår ett projekt med drönare hos räddningstjänsten. Drönarna ska hjälpa personalen att överblicka till exempel rasmassor efter en explosion.
Samarbetet mellan blåljuspersonalen kommer att bli allt viktigare i framtiden tror Ulf. På ett sätt var det enklare förr. Räddningstjänsterna och polisområdena var mindre och man kände igen varandra ute på fältet. Sedan privatiserades ambulansvården, polisen omorganiserade sig och länets räddningsstationer slogs samman och blev Räddningstjänsten östra Götaland (RTÖG).
– Samverkan var sämre under några år. Men vi börjar hitta tillbaka. Regional samverkan är a och o för att vi ska lyckas med de utmaningar vi står inför.