Bränderna skakade Ljunkan – så påverkar det elever och personal

På kort tid har Anders Ljungstedts gymnasium drabbats av ett flertal anlagda bränder. Nu har en elev häktats, på sannolika skäl misstänkt för att ligga bakom dem.
Corren har kartlagt skolans agerande innan, under och efter gripandet.

De senaste dagarna har vakter rört sig runt i korridorerna på Ljunkan, som åtgärd efter sista tidens anlagda bränder. "Vi får avvakta och se vad som händer och om det finns fortsatt behov av ökad bevakning", säger områdeschef Egidius Huitema, när en elev har gripits.

De senaste dagarna har vakter rört sig runt i korridorerna på Ljunkan, som åtgärd efter sista tidens anlagda bränder. "Vi får avvakta och se vad som händer och om det finns fortsatt behov av ökad bevakning", säger områdeschef Egidius Huitema, när en elev har gripits.

Foto: Anna Lindquist

Linköping2025-03-06 18:00

Fredag 28 februari klockan 14:00

Det är fredag eftermiddag, och skolans korridorer har börjat tömmas på elever. Corren möter några som dröjt sig kvar, men även lärare och väktare som strosar omkring, när vi är på plats för att höra oss för om den senaste tidens händelser. 

Under kort tid har Anders Ljungstedts gymnasium vid den här tiden drabbats av fyra påbörjade bränder (nu fem), som alla har misstänkts vara anlagda. Ingen av bränderna har hunnit växa sig stora och inga personer har kommit till fysisk skada, men vid fyra av dem har räddningstjänsten ryckt ut. Utöver det har det brunnit två gånger i övergivna förråd eller garage på Björngatan, alldeles intill skolan.

– Det som händer är oroväckande, det är det. Naturligtvis är det inget som vi är särskilt glada över, säger skolans områdeschef Egidius Huitema inledningsvis.

undefined
Utöver fem bränder på skolan under februari, och två bränder intill skolan i slutet av januari, skedde en incident den 15 februari där man tror att någon försökt bryta upp en dörr.

Vi har stämt träff med honom för att få hans bild av läget, och höra hur skolan väljer att agera framåt. Dagen innan intervjun har han suttit i möte med representanter från kommunens säkerhetsgrupp, fastighetsägaren Lejonfastigheter, polis, räddningstjänst och vaktbolag för att diskutera just detta.

Utifrån en gemensam lägesbeskrivning spånades då idéer på hur händelsekedjan skulle kunna stoppas. I det här skedet finns ingen misstänkt gärningsman, så slutsatsen blir att man vill jobba för att öka kontrollen och minska tillgängligheten till vissa ytor, genom större noggrannhet där det redan idag finns ett taggsystem.

– Men det är en stor skola med många dörrar, så det är väldigt svårt.

undefined
Brandbilar med blåljus syntes utanför Anders Ljungstedts gymnasium flera gånger under februari månad.

De mest konkreta åtgärderna som beslutats om är att vakter ska rondera både i och utanför skolan under skoltid och efter stängning. Dessutom ska räddningstjänstens personal komma förbi och visa sin närvaro då och då. Även kameraövervakning har diskuterats, men den typen av lösning kan dröja.

Det finns ett antal kameror på skolan redan nu. Polisen har begärt ut bilder från kameraövervakningen för att kunna använda i utredningar kopplade till bränderna.

undefined
Egidius Huitema förklarar att de inte kan sätta upp kameror hursomhelst, eftersom det finns regler och lagstiftning att förhålla sig till. "Vår inställning är att vi vill ha en ökad kameraövervakning, men det är ingen snabb lösning. Nu har vi sagt att vi kanske behöver titta på det och försöka snabba upp den processen", säger han.

Enligt uppgifter finns det kameror som är avstängda, varför?

– Det finns några kameror där vi känt att vi saknat lagstöd för att ha kvar dem. Det handlar främst om ett par kameror som täcker ytor till och från expeditionen, och på såna ställen ser regelverket annorlunda ut eftersom allmänhet kan röra sig där. Om man vill besöka expeditionen som exempelvis vårdnadshavare ska man kunna göra det utan att bli filmad.

undefined
Enligt Egidius Huitema är vissa kameror på skolan avstängda eftersom de bevakar en yta där det rör sig en del folk som inte ska behöva filmas. Andra kameror har stängts av för att de "håller för låg kvalitet".

Är det ett problem i dagsläget att obehöriga rör sig i skolan?

– Jag tycker inte det. Det har absolut hänt någon gång ibland, men då har personal och elever reagerat så att vi har kunnat agera snabbt.

undefined
Corren har pratat med flera elever på skolan. Vissa uttrycker att de känner sig otrygga på skolan, medan andra verkar mindre berörda.

Fredag 28 februari klockan 15:10

Efter intervjun med områdeschefen tar Corren ett varv på skolan för att höra hur snacket går i korridorerna. Eleverna ger en blandad bild av läget. Vissa säger att de tänker på bränderna mycket, känner sig otrygga och är oroliga över att något liknande ska hända igen. Andra säger att det mest är folk utifrån, både kompisar och familj, som pratar om det och undrar över läget på skolan.

– Det är tråkigt att skolans rykte svärtas ner på grund av det här, säger en av dem.

Den av bränderna som gett mest skada är den som inträffade onsdagen den 26 februari. Branden tros ha startat vid en länga skoltoaletter, och den gjorde att en hel korridor med åtta klassrum rökfylldes. Som följd gick delar av ventilationssystemet sönder. Väggar och inventarier är sotiga, värmebubblor syns i delar av väggfärgen och hela utrymmet kommer att behöva saneras. 

undefined
Just nu är den värst drabbade korridoren på Anders Ljungstedts gymnasium avspärrad.
undefined
Svante Nagy, intendent på Anders Ljungstedts gymnasium, hanterar skadorna som bränderna har gett lokalerna, tillsammans med hantverkare, tekniker och annan personal.

Svante Nagy, skolans intendent, visar Correns reportrar hur det ser ut. Korridoren är egentligen avspärrad och ingen verksamhet kommer att kunna bedrivas där på flera veckor, men vi får en inblick för att kunna skildra vad konsekvenserna har blivit.

– Våra schemaläggare har gjort ett jättejobb med att få ihop det nu när det är åtta klassrum som inte kan användas, säger Svante Nagy.

För att ta bort röklukten har rökätare placerats ut i korridoren. När de avlägsnat skadliga gaser och partiklar från luften är det dags för ordentlig städning. Väggarna ska skuras, takplattorna bytas ut och systemen som har sabbats ska fixas, innan eleverna till slut släpps in igen.

undefined
Branden den 26 februari tros ha startat vid en länga skoltoaletter. Där är det nu sotigt. Taket är skadat och i väggfärgen syns värmebubblor.
undefined
I korridoren där någon anlade en brand den 26 februari är väggar, möbler, skåp och dörrar täckta med sot.
undefined
Svante Nagy förklarar att räddningstjänstens utryckningar inte kostar skolan något när det är skarpt läge, men om det är falsklarm kan de behöva betala.

Enligt områdeschef Egidius Huitema är det just den branden, den tredje i ordningen, som haft störst påverkan på verksamheten. Vid andra tillfällen har det blivit vissa brännmärken, men den dagliga verksamheten har inte behövt ställas om som följd. Han uttrycker tacksamhet för det brandskydd skolan har, och att räddningstjänsten finns i närheten.

– Jag är inte orolig för en storbrand eller att någon ska komma till skada, men naturligtvis känner jag en viss oro kring att det här ska fortsätta och det är därför agerar som vi gör nu. Kommer vi att ha en femte brand?

Fredag 28 februari klockan 15:40

Efter intervjun hinner reportrarna bara halvvägs tillbaka till redaktionen innan larmet om den femte branden kommer. Räddningstjänsten rycker ut, men behöver inte hjälpa till med släckningsarbetet. Det blir i huvudsak en polisinsats. Utredningsarbetet leder till att en ung person grips och anhålls, misstänkt för försök till mordbrand.

Måndag 3 mars klockan 16:30

Efter helgen kommer beskedet att en 16-åring häktas, på sannolika skäl misstänkt för att ligga bakom bränderna som skett mellan den 13 och den 28 februari. Häktningsförhandlingen hålls bakom stängda dörrar i Linköpings tingsrätt under måndagseftermiddagen. Den häktade pojken nekar till brott.

Tisdag 4 mars klockan 17:00

I ett telefonsamtal med Corren bekräftar områdeschef Egidius Huitema att det är en elev på skolan som har häktats. Tonårspojken har stängts av från skolan, till en början under två veckor, enligt ett rektorsbeslut. Det innebär att även om han skulle släppas från häktet, skulle han inte få komma tillbaka till skolan under den perioden. Avstängningen kan komma att förlängas, beroende på hur situationen utvecklar sig och vilka beslut som tas inom rättsväsendet.

Är det fortsatt aktuellt att ha vakter som ronderar?

– Det var det beslutet vi tog på det gemensamma mötet, och vi har inte sagt till någon att de kan sluta med det nu. Beställningen ligger veckan ut, så vi får avvakta och se vad som händer och om det finns fortsatt behov av ökad bevakning.

Enligt Egidius Huitema var det uppmärksam personal som under fredagen larmade polisen, efter att ha anat oråd kring den nu häktade eleven. Det ledde till att han kunde gripas och anhållas. Själva gripandet skedde inte på skolan, utan på annan plats.

undefined
Både polis och räddningstjänst har ryckt ut till skolan flera gånger under februari. Bilden är från 28 februari. Samma dag greps och anhölls en person misstänkt för mordbrand.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!