Branden avslöjade svartkontraktet

19-åriga Lovisa Adolfsson var överlycklig när hon fick sitt andrahandskontakt på Barnhemsgatan via en privat uthyrare. I fredags eldhärjades huset, och nu kan hon inte bo kvar. Stångåstaden har inget godkänt andrahandskontrakt på den lägenheten.

Drabbad. Lovisa Adolfsson förlorade sin lägenhet efter branden. Hon hyrde i andra hand och uthyraren hade inget godkänt avtal med Stångåstaden, vilket upptäcktes efter branden.

Drabbad. Lovisa Adolfsson förlorade sin lägenhet efter branden. Hon hyrde i andra hand och uthyraren hade inget godkänt avtal med Stångåstaden, vilket upptäcktes efter branden.

Foto: Adam Wrafter/privat - montage

Linköping2016-10-21 17:00

– Jag var på jobbet när min mamma ringde och sa att det nog brinner i huset där jag bor. När jag kom dit förstod jag hur allvarligt det var. Jag hade dessutom min katt i lägenheten och väldigt mycket saker på vinden, så jag blev ganska orolig.

Att hitta en lägenhet i Linköping är inte lätt. Lovisa Adolfsson har inga poäng i Stångåstadens bostadskö. I våras fick hon fatt i ettan på Barnhemsgatan, i en bostadsförmedlingsgrupp på internet.

– Jag var jätteglad. Jag ville ju bara ha ett boende. Jag har ett jobb och en egen ekonomi och vill klara mig själv. Min mamma bor i Bollnäs och min pappa bor ganska långt utanför stan.

"Allt verkade okej"

Förstahandshyresgästen har enligt Lovisa Adolfsson gjort gällande att han bara kan hyra ut ett halvår i taget, men att det skulle fungera i tre års tid.

– Jag fick ett väldigt seriöst kontrakt. Allt verkade okej. Jag har också fått hjälp med saker som har behövts under den här tiden. Det var en grej med låset som behövde fixas och han såg direkt till så att det gjordes.

Så uppstod den våldsamma branden i fredags. Även då var förstahandshyresgästen med och hjälpte till.

– Han var snabbt där när vi skulle få komma in i lägenheten en kort stund för att hämta lite saker. Och jag fick ta hand om min katt. Jag är faktiskt ganska nöjd med honom som andrahandsvärd, säger hon.

Kan inte bo kvar

Lovisa är folkbokförd på adressen och har inte gjort någon hemlighet av att hon bor där. Men kort efter branden fick hon veta att förstahandshyresgästen hade sagt upp sitt kontrakt. Och enligt tidningens efterforskning finns inget godkänt andrahandskontrakt på lägenheten.

Stångåstadens besked till Lovisa Adolfsson är att hon inte kan bo kvar:

– Jag har tre månader på mig, vilket är uppsägningstiden. Jag har varit väldigt trött efter det här och har fått hjälp av min mamma. Vår känsla är att något inte stämde med andrahandskontraktet. Till oss har Stångåstaden bara sagt att han har valt att säga upp sitt kontrakt, säger hon.

Nu söker Lovisa Adolfsson bostad hos andra fastighetsägare i Linköping.

När vi når förstahandshyresgästen säger han så här, innan han lägger på luren:

– Jag har följt Stångåstadens regler.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!