Bråk om skolmat pågick mer än tre år

En upphandling av mat till skolor och äldreboenden ledde till att en grossist krävde nära tio miljoner kronor i skadestånd av sju östgötakommuner och landstinget. Nu har parterna träffat en hemlig uppgörelse.

Foto: Tord Olsson

LINKÖPING2015-12-03 09:30

Historien går tillbaka till februari 2012 då ett avtal slöts mellan å ena sidan kommunerna och landstinget och å andra sidan matgrossisten Menigo Foodservice. Det handlade om att leverera mat i fyra år och affären var värd 328 miljoner kronor.

Eftersom så mycket pengar stod på spel blev följden att den andra stora matgrossisten – Martin och Servera som förlorat – rustade för strid.

De ville inte stillatigande se hur någon annan dagligen skulle få leverera mat till ungefär 300 skolor, förskolor och äldreboenden.

Tvisten hamnade till slut i Linköpings tingsrätt. Martin och Servera krävde att få 9,8 miljoner kronor i skadestånd av Linköping, Norrköping, Finspång, Kinda, Söderköping, Valdemarsvik och Åtvidabergs kommuner samt landstinget i Östergötland (numera Region Östergötland).

Skadeståndet skulle motsvara deras uteblivna vinst – det var ungefär 10 miljoner kronor de hade tänkt sig att tjäna på affären.

I förra veckan hade tingsrätten bokat tid för huvudförhandling, men några dagar innan kom parterna överens om att sluta strida.

I praktiken är det så här ekonomiska tvister brukar sluta.

I det här fallet har kommunerna och regionen överlåtit till sina försäkringsbolag att sköta förhandlingarna – i praktiken en gemensam jurist.

Det är också försäkringsbolagen som ska betala ett eventuellt skadestånd.

I samma takt som advokatkostnaderna stiger så sjunker vinsten med att tvista.

Det är därför det slutar med en uppgörelse och den har försäkringsbolagen, tillsammans med Martin och Servera, bestämt ska vara hemlig.

Numera är det inte lika vanligt med tvister kring upphandlingar om mat. Det berättar Robert Alexandersson, upphandlingschef på Linköpings och Norrköpings kommuns gemensamma Upphandlingscenter.

– På den tiden var marknaden ganska infekterad och det var många överprövningar. Nu har det förändrats, säger han.

– Sen har vi blivit bättre på att upphandla. Nu försöker vi paketera upphandlingarna så att de bättre passar mindre leverantörer. Då fanns det två dominerande aktörer och det är klart att om en upphandling är på hundratals miljoner så blir det väldigt mycket pengar för den som förlorar. Om vi delar upp dem i mindre så kanske det inte är hela världen om en aktör förlorar ett kontrakt, fortsätter han.

Den upphandling som den här tvisten handlat om har inte haft någon praktisk betydelse för dem som äter maten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!