Enligt Maud Kardell Wahlbäck, områdeschef på Bräcke Diakoni handlar det hela om olika tolkningar av avtalet.
Istället för två chefer dagtid har man haft en.
Men Maud Kardell Wahlbäck menar att detta har varit känt för kommunen sedan starten.
– Vi har haft full transparens mot kommunen om hur chefsbemanningen sett ut, säger hon.
Något som också bekräftas av äldrenämndens ordförande Jan Willy Andersson.
Att avtalsbrottet upptäcktes nyligen – trots att det har pågått sedan 2009 – tror Jan Willy Andersson beror på att det i företagets nya avtal med kommunen bara ingår en chefstjänst dagtid.
Bräcke Diakoni har nu rättat till bemanningen och kommer, enligt, Maud Kardell Wahbäck, att ha två chefer i tjänst fram till oktober när företaget går över på det nya avtalet som löper fram till 2016.
Linköpings kommun har lagt ut större delen av sin äldreomsorg på privata utförare. Till skillnad från dessa är Bräcke Diakoni det enda företag som drivs utan krav på vinst.
Maud Kardell Wahlbäck säger sig inte ha några synpunkter på att när den första privata utföraren får böta för avtalsbrott i Linköping, så drabbas just ett icke vinstdrivande företag.
– Nej, vi följde inte avtalet och då betalar vi, säger hon.
Ordförande i äldrenämnden Jan Willy Andersson (KD) menar att den faktorn inte spelar någon roll.
– Bräcke Diakoni har fått avtalet i konkurrens med andra, vi har inget annat val än att se till att avtalen följs, säger han.
Men pengarna har inte varit det viktiga utan mera att man ska känna sig trygg med att kvalitetskontrollerna fungerar, enligt Jan Willy Andersson.
Det nu är inga astronomiska summor som krävs av företaget. vitet är 20 kronor om dagen gånger antalet boende.
Äldrenämnden beslutade att Bräcke diakoni ska betala detta vite från början av mars i år. Men nämnden var inte enig. Socialdemokraterna och Miljöpartiet var emot den lösningen och ansåg att Bräcke Diakoni skulle betala vitet från den dag då bristen uppstod.
Men det beslutet hade inte Bräcke Diakoni godtagit, enligt Maud Kardell Wahlbäck.
– Nej, då hade vi protesterat eftersom läget var känt för kommunen, säger hon.
Jan Willy Andersson menar att majoriteten i nämnden har gjort bedömningen att krav på vite från 2009 inte hade hållit juridiskt av samma skäl. Kommunen var inte ovetande om förhållandet.
Men beslutet om vitet, är enligt Jan Willy Andersson, en signal till andra utförare att kommunen nu kommer att strama upp kontrollerna.