Resultaten av de mätningar av kvävedioxid som gjordes i februari utanför fyra förskolor redovisas nu i en rapport från miljökontoret. De fyra förskolorna ligger i direkt anslutning till gator i Linköping som trafikeras av fler än 10 000 fordon per dygn.
Inga åtgärder
Februari valdes eftersom det är en månad då luftkvaliteten oftast är som mest påverkad av föroreningar från bilavgaser.
– Undersökningen genomfördes för att vi i tillsynen i år och nästa år ska ha fokus på barn och ungdomars situation. Mätresultaten var inte anmärkningsvärda och föranleder inga åtgärder. Värdena visade sig vara jämförbara med vad som gäller för platser i centrum som inte är direkt påverkade av biltrafik, säger miljöskyddsinspektör Helga Nyberg.
Barns utemiljö
Månadsmedelvärdet för kvävedioxid var högst för förskolan vid Passadvindsvägen i Tallboda nära E4 med 16,62 mikrogram per kubikmeter luft och lägst för förskolan vid Ådalagatan nära Hamngatan med 13,69 mikrogram per kubikmeter luft. Däremellan kom förskolan Minigiraffen vid Djurgårdsgatan med 16,47 mikrogram per kubikmeter luft och förskolan vid Stationsgatan i Tannefors med 15,17 mikrogram per kubikmeter luft. Mätningarna gjordes i den miljö barnen vistas i när de är ute och leker.
I rapporten jämförs dessa resultat dels med miljökvalitetsnormen som sätter en gräns på 40 mikrogram per kubikmeter luft som årsmedelvärde, dels med regeringens miljömål för "Frisk luft" som är 20 mikrogram per kubikmeter luft för kvävedioxid till 2020.
Även om ett månadsmedelvärde inte är direkt jämförbart med ett medelvärde för ett helt år påpekar Helga Nyberg att ett årsmedelvärde hade blivit lägre om man kunnat mäta alla tolv månaderna än det medelvärde man nu redovisar för februari, som är en av de mest utsatta månaderna.
Under februari var kvävedioxidhalten i gaturummet vid Hamngatan 26,79 mikrogram per kubikmeter luft, medan den vid Lilla torg var 17,06 mikrogram per kubikmeter luft.
Nykil bäst
Att det skiljer en hel del i luftkvalitet mellan tätort och landsbygd är dock tydligt. Som jämförelse gjordes även mätningar utanför förskolan i Nykil, där resultatet blev betydligt lägre – "bara" 4,06 mikrogram per kubikmeter luft.
Även en förskola i Lambohov valdes som referenspunkt, men de mätningarna gick om intet eftersom utrustningen stals.
Hur mätningarna ska följas upp nästa år är inte bestämt, men enligt rapporten kan det bli aktuellt att även undersöka utomhusluften vid några skolgårdar i Linköping.