Bra arbetsmiljö minskar sjukfrånvaro

Ohälsan breder ut sig igen. Alla kurvor som beskriver sjuktalen pekar åt samma håll: uppåt. Fast i Östergötland är det lite bättre. "Systematiskt arbetsmiljöarbete" är receptet.

På lång sikt. Det förebyggande arbetet kanske kostar på kort sikt, säger Martin Danielsson, men på längre sikt är det lönsamt.

På lång sikt. Det förebyggande arbetet kanske kostar på kort sikt, säger Martin Danielsson, men på längre sikt är det lönsamt.

Foto: Susanne Hasselqvist

LINKÖPING2016-01-20 06:45

Det är åtminstone fackförbundet Unionens teori.

– Östergötland sticker ut positivt. Det verkar som om fler bedriver systematiskt arbetsmiljöarbete här, säger Malin Engström som är regionchef på Unionen. Det kan absolut vara en bidragande orsak till att sjukfrånvaron är lägre.

"Systematiskt arbetsmiljöarbete" låter tämligen avancerat, men så är det inte alls, förklarar Malin Engström.

– Det handlar om väldigt konkreta åtgärder, och det finns enkla mallar på Arbetsmiljöverket att följa. Ingen konst alls.

Hon tar några exempel: när verksamheten planeras varje år, är det lämpligt att se till att stora projekt inte kolliderar. Lägg inte in konsekvensutveckling just när det är som mest att göra. Genomför lagstadgade skyddsronder och hälsokontroller regelbundet. Hoppa inte över uppföljningar eller risk- och konsekvensanalyser. Ha rutiner för åtgärder när någon inte mår bra.

Gränslösa krav

"Det gränslösa arbetet" är en komplikation. Digitatliseringen innebär att det är enkelt att jobba när och var som helst. Det kan vara praktiskt för att få ihop livspusslet, men det kan också innebära gränslösa krav på flexibilitet och tillgänglighet. Att ha skypemöten klockan tre på natten är möjligen praktiskt för den globala verksamheten, men inte för individen.

– Det är i vardagen det viktiga sker: hur vi jobbar och pratar tillsammans, hur vi samarbetar, säger Malin Engström. Det är ganska enkelt.

Kunskap behövs, särskilt i ett arbetsliv i ständig förändring och utveckling.

– Alla våra arbetsmiljöombud pratar om vikten av kompetensutveckling, både för medarbetare och chefer, säger Martin Danielsson som är pressansvarig. På kort sikt kanske det förebyggande arbetet kostar, men på längre sikt ger det hur mycket som helst tillbaka.

Förebygger bättre

Lägre sjuktal i Östergötland skulle enligt fackrepresentanterna kunna bero på att östgötaföretagen är bättre på förebyggande arbete.

Varför skulle de vara det?

– Svårt att veta, säger Malin Engström, men det finns flera stora företag i regionen som har jobbat länge på det här sättet, det kanske sprider sig till de mindre.

– Vi har tunga industrier som har jobbat systematiskt med den fysiska arbetsmiljön. Då är det inte så svårt att kliva över även till den psykiska.

Unionens årliga arbetsmiljöundersökning, Arbetsmiljöbarometern, visar att systematiskt arbetsmiljöarbete har minskat i omfattning de senaste åren. Fler än hälften av de svarande i hela landet uppger att deras arbetsgivare inte alls, eller bara delvis, bedriver något systematiskt arbetsmiljöarbete. I Östergötland är uppger betydligt färre samma sak.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om