Botrygg har tillsammans med de övriga fastighetsägarna i området – JM, Skanska och Riksbyggen – i flera år velat fortsätta bygga i Övre Vasastaden.
Arbetet med detaljplanen kan dock inte börja på allvar förrän Ostlänkens dragning har beslutats, något som skjutits upp i flera omgångar. Det senaste beskedet från Trafikverket är att det dröjer till 2022.
Fastighetsägarnas tanke är att de gamla industrikvarteren ska ersättas av nya byggnader längs Industrigatan, ända bort till Bergsrondellen. Det rör sig främst om bostäder, uppskattningsvis runt 1 400. Men kommunen ställer också krav på att en skola byggs i området och den plats som hittills diskuterats är området närmast Bergsrondellen.
Nu lanserar Botrygg en ny idé. I höstas köpte företaget fastigheten Alabastern 2 av Axel Karlsson Fastighetsförvaltning. Det rör sig om tre hyreshus på Danmarksgatan 19 samt de lokaler mot Slöjdgatan där bland andra Filbyter Bridge håller till.
Botrygg vill riva husen och bygga skolan där. Det rör sig i första hand om en grundskola, men det kan även bli aktuellt med förskoleplatser och/eller gymnasium.
– Vi gör bedömningen att det blir en bättre placering för skolan, nära Lingvallen och Slöjdparken. Då går det också att fortsätta med stadskvarteren utan avbrott längs hela Industrigatan, säger Botryggs vd Adam Cocozza.
Kommunalrådet Muharrem Demirok (C) välkomnar idén.
– Det här kan lösa upp en knut i området. Det blir väldigt intressant att titta på, säger han.
Om rivningsplanerna blir verklighet – vilket lär dröja flera år – kommer hyresgästerna att erbjudas andra lägenheter och lokaler i Botryggs bestånd, berättar Cocozza.
Rivningen är dock inte okontroversiell. I en artikel i Corren 2018 berättade Linköpingshistorikern Gunnar Elfström om husens speciella historia. Hyreshusen färdigställdes hösten 1958 och utgjorde då ett hem för pauvres honteux, det vill säga fattiga ståndspersoner.
Byggnaderna ritades av Linköpingsarkitekten Lennart Ekenger, som för att skapa lä från nordanvindarna uppförde murar mellan husen. Därmed skapade han vad som kallades för solaltaner.
För att grundlägga en bättre fastighetsekonomi byggdes också en rad uthyrningsbara lokaler, dem som Filbyter Bridge numera bedriver sin verksamhet i. Den första hyresgästen var Elektro-Helios som hade vad de kallade ett husmoderscentrum, med utställningar och försäljning av hushållsapparater.