Botrygg: Kommunens nya krav är olagliga

Linköpings kommun tänker ställa krav på att fler hus ska byggas i trä. Olagligt, hävdar Botrygg.

Tre exempel på sentida trähusbyggen: Midsommarkransen i Stockholm, Valla Berså i Linköping och Wood hotel i Brumunddal, Norge.

Tre exempel på sentida trähusbyggen: Midsommarkransen i Stockholm, Valla Berså i Linköping och Wood hotel i Brumunddal, Norge.

Foto: Helena Landstedt/Pelle Johansson/Liv Ragnhild Sjursen

Linköping2020-10-31 10:00

"Policy för ett ökat träbyggande i Linköpings kommun" heter dokumentet som fastighetsbolaget Botrygg protesterar emot.

Den nya policyn går ut på att de kommunala bolagen i fortsättningen ska bygga i trä i stället för betong, där det är tekniskt möjligt och ekonomiskt rimligt. När kommunen säljer mark till privata företag kan man också komma att ställa krav på att det ska byggas i trä.

– Det blir en trähusrevolution i Linköping. Vi kommer snart att se det i markanvisningar och redan nästa år kommer det att byggas i trä, säger kommunalrådet Muharrem Demirok (C).

Efter flera stora stadsbränder förbjöds 1874 trähusbyggande med fler än två våningar i Sverige. Men med nya byggmetoder uppfylls brandsäkerhetskraven och sedan 1994 är det åter tillåtet. 

Demirok lovordar trähusen, som har betydligt mindre klimatpåverkan än betongbyggen.

– Trähusen binder koldioxid. Det blir också en helt annan arbetsmiljö än när man bygger i betong. Personligen tycker jag dessutom att det är vackert, säger han.

Maria Brahim, byggchef på Botrygg, är kritisk.

– Trä är ett bra stommaterial vid småhusbyggen. Det är däremot problematiskt när man bygger flerbostadshus. Det blir sämre brandsäkerhet och sämre ljudisolering. Husen blir också klumpiga eftersom bjälklaget mellan våningarna blir 50 centimeter mot betonghusens 23.

Enligt Brahim bryter kommunen mot lagen om det ställs krav på att bygga i ett visst material.

– Sedan 2018 har vi en lag som förbjuder kommuner att ställa tekniska särkrav. Den ledande principen i de nationella byggnormerna är neutralitet mellan olika byggmaterial. Det finns dessutom forskning och pågående teknisk utveckling som visar att vi snart kan ha koldioxidneutral betong och ståltillverkning, säger hon.

Muharrem Demirok tillbakavisar påståendet om att policyn skulle vara olaglig. 

– Andra kommuner, som Växjö, har gjort så här och staten är tydlig med att man vill se ett ökat trähusbyggande. Men vi utmanar en väldigt stark, konservativ bransch som försöker klamra sig fast vid gårdagens lösningar. Ända sedan vi började prata om träbyggande i Linköping har jag fått i snitt ett mejl i veckan från olika intressenter som hävdar hur bra det är med betong, säger han.

Arbetet med trähuspolicyn började med en centermotion och har arbetats fram av plankontoret och bygglovskontoret i samarbete med de kommunala fastighetsbolagen. Policyn ska nu ut på remiss innan den kan antas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!