På onsdagen visade han upp sin uppfinning på innovationsmässan för hälsa och sjukvård på US, en del av evenemanget Innovation week.
– Jag började göra egna noteringar om när jag kände smärta, var på kroppen och i vilket sammanhang. Jag insåg direkt att det här är något som sjukvården kan göra systematiskt, berättar Bo Sundborg.
Till saken hör att han redan arbetade med innovationer och har en uppfinnares intresse för nya lösningar. Efter hjärnblödningen blev han sjukskriven och han jobbar nu på halvtid.
– Med hjärntrötthet och smärta som kommer och går. Som patient känner jag att jag har en hel del erfarenhet att bidra med. Bara det faktum att man vet om att smärtan dokumenteras gör att man känner sig lugnare. Och att informationen snabbt kan skickas till vården som kan se om din smärta har ökat eller minskat, säger Bo Sundborg.
Tillsammans med sin egen läkare vid smärt- och rehabiliteringscentrum på Universitetssjukhuset i Linköping och en tekniskt kunnig entreprenör – Jonas Åhlin – samt apputvecklingsföretaget Visiarc har Bo Sundberg utvecklat en app. Han och Jonas Åhlin har också startat företaget Dappham. Appen gör det möjligt för patienten att snabbt och enkelt själv fylla i var det gör ont och när smärtan uppstår.
– Appen kan ta in mycket annan information som vilket väder det var vid just den tidpunkten, eller koordinater som visar var man har varit. Över tid kan man då se om det är något som kanske påverkar smärtan, en medicinering eller vädret eller patientens rörelsemönster, säger Bo Sundborg.
Information från till exempel andra hälsoappar som stegmätare kan också hämtas in, vilket underlättar att se hur mycket man har rört sig.
– Då kan man se hur motionen har påverkat smärtan.
Det är nu tre år sedan de startade sitt företag. De har jobbat nära vården under tiden. Nu finns en fullständig applikation som kommer att testas skarpt i vården, på en mindre testgrupp.
– ”Äntligen!”, tänkte jag när jag hörde om den här idén första gången, säger Anders Kjellgren, verksamhetschef på smärt- och rehabiliteringscentrum. Det här är precis vad som behövs. Att få en bild av patientens smärta de senaste veckorna är mycket värt vid ett läkarbesök. Det kan också vara pedagogiskt viktigt för patienten.
Magnus Stridsman, chef för Region Östergötlands test- och innovationsenhet, samordnar mässan. Han konstaterar att det har skett en förändring när de gäller synen på innovation inom vården.
– Det går att organisera om och utveckla och förbättra. Men ibland behövs totalt nya tankar och arbetssätt. Vi vill att idéerna ska komma både från externa personer och företag, från patienter och från verksamheten inom regionen, säger Magnus Stridsman.