I somras avvecklades Skäggetorpsskolans högstadium för att göra plats för låg- och mellanstadium under det nya namnet Ulleviskolan. I samband med det skulle mycket av skolans gamla grejer rensas ut för att göra plats för nytt. Ansvaret att projektleda allt det där föll på Sandra Wahlström.
– I våras gick jag därför ner hit till källaren, som jag inte ens visste om fanns, säger Sandra Wahlström efter att ha gått ner för den långa trappan.
Det första hon lade märkte till då var bänkar och stolar.
– Men sen började jag titta närmare och upptäckte fler saker.
Nedstoppade i mängder av lådor gömde sig en skolhistorisk skatt. Någon gång på 70-talet, strax efter att skolan byggdes, har gamla böcker, vinylskivor, VHS-filmer, pressade växter och uppstoppade djur från stadens skolor hamnat nere i källaren. Och stenar, mängder av stenar.
– Jag funderade och funderade över vad jag skulle göra. Jag ringde Östergötlands museum och Gamla Linköping men de var inte intresserade. Jag blev ganska frustrerad och rädd att allting skulle behöva åka till tippen.
Så illa skulle det inte behöva bli. Istället vände hon sig till Google.
– Jag skrev in "vem frågar man om gamla saker".
Det första som dök upp var Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm. Hon slog dem en signal och förklarade sitt ärende. Till sin förvåning visste museet precis vad hon pratade om.
– Han jag pratade med sa direkt: "Skäggetorpsskolan ja! Den har vi en förteckning över."
Mannen hade själv varit på plats för att inventera källaren någon gång på 80-talet. Nu bestämdes att någon från museet skulle åka ner till Linköping för att ta en titt. Denne någon blev Jörgen Langhof och i tisdags var han på plats.
När läroverken avvecklades på 60-talet och gjorde plats för gymnasieskolor samlades ofta föremål ihop för att hamna i källare som den i Skäggetorp.
– Speciellt i gamla stiftstäder som Linköping har det funnits stora samlingar. En zoolog fick åka land och rike runt på uppdrag av museet för att inventera vad som fanns på skolorna, säger Jörgen Langhof efter att ha ställt ner ännu en låda.
På zoologens resor hittade han bland annat en uppstoppad fågel från 1700-talet som tillhört upptäcksresanden James Cook.
– På 1800-talet skickades mängder av saker ut till skolorna som man inte hade så bra koll på. På en skola i Strängnäs hittade man delar av Carl von Linnés herbarium (pressade växter reds. anm.) som var på väg att slängas.
Något så spännande kommer man nog inte att hitta i källaren i Skäggetorp.
– Bergarter, mineralprover, malmprover och bitar av järn, det är lite blandat än så länge, säger Jörgen Langhof och pekar ut över bordet med grejer som ska med upp till Stockholm för ytterligare analys.
Är det en skatt?
– Bergarter är inte särskilt värdefullt. Men om man hittar något från en speciell samling så kan det vara intressant rent historiskt. På museet är ribban ganska hög för vad vi lägger i samlingarna. Men något litet guldkorn kan vi nog hitta.
Medan Jörgen Langhof håller sig till stenarna upptäckter Sandra Wahlström desto mer. I låda efter låda ligger gamla läroböcker, vissa från 1800-talet. En låda är fylld med gamla VHS-filmer.
– Åh, undrar om man kan se den här eller om den har möglat, säger hon och håller upp en kassett som det står "Skäggetorpskarnevalen 1987" på.