Bortglömd salamander gör Demirok upprörd

Fyndet av större vattensalamander utelämnades i Svevias ansökan om bergtäkt i Skeda. Det upprör Muharrem Demirok (C) som nu kräver en utredning.

Muharrem Demirok (C) kräver en grundlig undersökning av förekomsten av större vattensalamander innan beslutet om en ny bergtäkt i Skeda fattas.

Muharrem Demirok (C) kräver en grundlig undersökning av förekomsten av större vattensalamander innan beslutet om en ny bergtäkt i Skeda fattas.

Foto: Åke Alvin/Göran Billeson

Linköping2021-10-05 20:00

Större vattensalamander har ett starkt skydd inom EU och alla länder är förbundna att bevara dess livsmiljöer. Flera gånger har byggen stoppats för att skydda salamandern – till exempel en skola i skånska Rydebäck, 200 bostäder i Båstad och ett helt industriområde i Håbo.

Även i Linköping har byggen påverkats av salamanderfynd. När Vallastaden skulle byggas fick kommunen visserligen dispens för att fylla igen dammar där den större vattensalamandern levde – men kommunen ålades att anlägga nya, större dammar och flytta djuren dit. Det projektet kostade runt tre miljoner kronor.

– Himna är ett annat exempel, där en väg fick en annan dragning för att vi hittade större vattensalamander. Som kommun vänder vi ut och in på oss för att skydda olika arter. Därför blir jag så oerhört upprörd när jag läser i Corren om Svevias och Callunas agerande, säger kommunalrådet Muharrem Demirok (C).

undefined
Större vattensalamander kan bli drygt 15 cm lång. Under parningstiden lever den i vatten. Annars lever den ett undanskymt liv på land under stenar eller stockar.

Miljökonsultbolaget Calluna hittade DNA från större vattensalamander i två dammar som ligger där Svevia vill starta en bergtäkt. Men i Svevias ansökan nämndes bara mindre vattensalamander, som inte har samma starka skyddsvärde. När felet så småningom uppdagades av aktionsgruppen "Stoppa Skeda bergtäkt" tog Calluna på sig ansvaret.

– Man glömmer inte bara en sådan sak som större vattensalamander. Det är ett väldigt allvarligt slarv – eller medvetet, men det ska jag inte spekulera i, säger Muharrem Demirok.

Demirok och Linköpings kommun är sedan tidigare motståndare till bergtäkten, bland annat för att den hindrar framtida bostadsbyggnation i området. Beslutet om bergtäktens vara eller inte vara ska fattas av mark- och miljödomstolen i Växjö.

– Nu kommer vi från kommunens sida att skriva till domstolen och kräva att den här frågan utreds ordentligt innan beslutet fattas, säger Demirok.

Länsstyrelsen var i sitt remissyttrande positiv till bergtäkten, bortsett från några krav på begränsningar av tillståndet. Men då kände inte myndigheten till förekomsten av större vattensalamander. 

Senast 15 oktober ska länsstyrelsen skicka in ett nytt yttrande till domstolen. "I yttrandet kommer vi att redogöra för hur vi ser på de nya uppgifterna och vad vi anser att de bör få för konsekvenser för den fortsatta prövningen av ärendet", skriver miljöskyddshandläggaren Maria Flink i ett mejl till redaktionen.  

Karta: Dömestorp
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!