Saabs vd befann sig på måndagen på resande fot och kunde därför inte ställa upp på någon intervju. Han gav dock följande skriftliga kommentar kring hur det ryska angreppskriget på Ukraina påverkar den svenska förvarskoncernen, som bland annat har en betydande tillverkning i Linköping.
"Vi står inför ett mycket allvarligt läge i Europa och världen. Vi tänker givetvis först på Ukraina och det mänskliga lidande vi ser där. Saab följer händelseutvecklingen noga."
Micael Johansson säger vidare i den skriftliga kommentaren:
"Vi bildades för att stödja svensk försvarsförmåga och vi kommer alltid verka för att bidra till skyddet av Sverige och svenska intressen."
Saab vill dock inte kommentera vilka eventuella förfrågningar som företaget har fått sedan krigsutbrottet.
På söndagen meddelade regeringen att Sverige bland annat ska leverera 5 000 pansarskott till Ukraina. Det rör sig om pansarskott 86, som ursprungligen tillverkats av Saab Bofors Dynamics för det svenska försvarets räkning.
Dagens Nyheter har även tidigare rapporterat att Saab har utvecklat en bärbar pansarvärnsrobot som produceras i Storbritannien och där kallas NLAW. Pansarvärnsroboten, som kan användas för att slå ut fientliga stridsvagnar, har Storbritannien redan levererat till krigets Ukraina.
Det är tydligt att kriget i Ukraina har fått en påtaglig effekt på Saabs börskurs. Vid lunchtid på måndagen hade Saabs börsvärde stigit med närmare 35 procent sedan kriget utbröt i torsdags i förra veckan.
Saabs presschef, Mattias Rådström, sade dock nyligen i en intervju med Dagens Nyheter att företaget inte kommenterar börskursen.
– Varför kursen går uppåt är inget vi kommenterar, det gör vi aldrig, sade Mattias Rådström till DN.
På måndagen kom även uppgifter om att EU står i begrepp att förse Ukraina med stridsflygplan. Enligt säkerhetspolitiska bedömare är det dock inte sannolikt att Saabs svensktillverkade Gripen-plan är aktuella.
Det krigsutsatta landet använder för närvarande stridsflygplan av typ MiG-29, som har sitt ursprung i tidigare Sovjetunionen. Det troliga är istället att de stridsflygplan som EU kan tänka sig att skänka till Ukraina kommer från Polen, Slovakien och Bulgarien, som samtliga förfogar över MiG-29:or.
Utöver Sverige använder Nato-länderna Tjeckien och Ungern Jas 39 Gripen.