Coffee House George på andra sidan Stora torget har ännu inga paketerbjudanden för morgonhungriga, men väl en frukostsmörgås. Eftersom vi får köpa till kaffe och juice kan priset, 71 kronor, inte jämföras med de andra som säljer paketfrukostar.
Det finns flera olika frukostsmörgåsar att välja mellan. De flesta föredrar kalkonmackan.
-- En kraftig vit brödbulle med gurka, sallad, tomat, ost och rökta skivor kalkonbröst, säger Birgitta Elwing. Det är bara lite fett på brödet och smörgåsen smakar bra. Men återigen är fibermängden för låg. Mycket skulle vara vunnet med ett annat bröd
Kaffet (caffè latte) är gott och juicen på Coffee House George får högsta betyg. Här serveras ett stort glas färskpressad apelsinjuice.
-- Mycket god, säger Birgitta Elwing, och nyttig med rejält med fibrer. Juicen lyfter fibernivån på den här frukosten som också är okej.
Santinis uppe på Stora torget har flera stamkunder som kommer ett par tre gånger i veckan och äter frukost.Många är universitetsungdomar. Frukosten kostar 39 kronor och består av kaffe, juice och en sandwich (flera olika sorter att välja mellan). Kycklingsandwichen uppges vara den som går bäst.
-- Den här sandwichen är gjord på ett bröd med fibrer i, konstaterar Birgitta Elwing. Det är inte mycket fett på smörgåsen som är fylld med kycklingbitar utan skinn, sallad, tomat och gurka. Sandwichen smakar bra. Kaffet (caffè latte) är gott men juicen kunde vara bättre med mer fruktkött. Miljön är trivsam och den här frukosten är väl den som ger mest ur näringssynpunkt. Godkänd.
Vid Akademibokhandeln på Nygatan ligger Espresso House. Sedan tre år serverar de frukost. Priset är 38 kronor och då ingår juice, kaffe (finns olika sorter att välja mellan), scones, smör, ost och sylt.
-- En trevlig miljö, gott kaffe (caffè latte) och goda scones, säger Birgitta Elwing, men näringsmässigt betraktar jag detta som ett mellanmål och ett väl tilltaget sådant.
För att minska fettmängden i måltiden skulle man kunna byta ut smöret mot kesella eller creamcheese. Den här frukosten innehåller inga fibrer eftersom juicen också är fiberfattig. Grövre bröd och en annan juice höjer nyttighetsfaktorn. Det här är det slags mat som sätter guldkant på tillvaron, men guldkanter bör man inte unna sig varje dag.
Espresso House har flera frukoststamkunder i veckorna. Flest morgonmål serveras på lördagarna, berättar platschefen Katarina Strömberg. Då kan det vara upp till 60 frukostkunder.
McDonalds på S:t Larsgatan har en bred frukostmeny. Här finns en rad alternativ att välja mellan, pannkakor, croissanter, äggmuffins. Populärast är bagelmenyn. För 29 kronor får gästen juice, kaffe och en bagel. Vi provar den.
-- Bagel är ett bröd som man först kokar och sedan gräddar, säger Birgitta Elwing medan hon vecklar av papperet för att studera bullen noggrant.
-- Varm, konstaterar hon. Här har man bytt ut smöret mot lättcreamcheese. Det här är ingen fet frukost. I brödet finns också några skivor gurka och tomat. De ger inget högre näringsvärde men är rätt okej. Juicen innehåller lite fruktkött och ger ett visst fibertillskott.
-- Frukosten ska ge en fjärdedel av dagsbehovet och det gör inte den här måltiden, säger Birgitta Elwing. Framför allt är fiberhalten för låg. Några tunna skivor morot i bageln hade hjälpt upp det hela. Men jag tycker ändå att den här frukosten får godkänt, den är inte för fet och inte för söt. Byter man ut kaffet mot mjölk kan den duga också för yngre.
McDonalds har serverat frukostar i ett och ett halvt år. Ett antal stamkunder i åldrarna 17--50 år dyker regelbundet upp för att äta morgonmålet här.
-- Generellt var de här frukostarna fiberlåga, man borde satsa mer på fiberrikt bröd, bättre juice och på att variera grönsakerna.
Hon påminner om världen bortom tomater, gurka och sallad.
-- Bladspenat, tunna skivor morot, kål, lök, det finns mycket annat grönt som smakar bra på smörgås. Och allt behöver inte vara rått. Det går också att använda tillagade grönsaker som pålägg. Varför inte ta hjälp av företag som odlar och utvecklar grönsaker?
Bröden vore ännu lättare att göra mer hälsofrämjande, menar hon.
-- Variera utbudet. Servera grövre bröd som ofta inte är lika segt som det vita. Om man inte vill byta ut de saftliknande juicerna mot färskpressad, kanske man kan låta en frukt få ingå i frukosterbjudandet.
Hon tror att frukost ute kommer att bli allt vanligare.
-- Vi äter inte tillsammans med familjen längre, säger hon. Familjemåltiden är hotad och den offentliga måltiden ökar. Då är det nödvändigt att det som serveras ute också är bra för kroppen.
Stort ansvar vilar på den enskilde som i egenskap av kund kan påverka utbudet.
-- Kunskapen om vad man ska äta borde öka, men istället minskar den. Jag skulle önska att skoleleverna fick en grundutbildning i goda kostvanor. Ytterst handlar det om vår hälsa. Den som äter klokt varje dag mår bättre, blir mindre infektionskänslig och löper mindre risk att drabbas av övervikt och sjukdom.
När Birgitta Elwing propagerar för sundare kostvanor verkar hon ständigt sluta sitt resonemang i en "fiberlovsång".
-- Ja, ju mer fibrer du äter desto längre står du dig och undviker onödigt småätande. Svenska cykellandslaget testade en gång vilka fibrer man klarade sig längst på. Kokta linser vann. Men det kan man ju inte äta för jämnan, medger hon.
Och även om hon beskriver sina egna matvanor som närmast präktiga är hon inte beredd att såga den "kaffe och fralla" som erbjuds till morgonpris på flera andra fik runtom i stan.
-- Det är bättre än att inte äta någon frukost alls och en fralla är nyttigare än en kexchoklad, säger hon.