Borg efter mordet: Kommunen har en läxa att göra

Mordet på Abdimalik i Berga ställde kommunens planer om integration på sin spets. Så beskriver kommunstyrelsens ordförande Niklas Borg (M) läget efter dödsskjutningen. Nu hoppas Borg på fler jobb så att unga ska välja bort kriminalitet och se mening med studier och riktiga löner.

Niklas Borg (M), kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande, säger att det kan bli ytterligare skärpning av restriktionerna i Linköping.

Niklas Borg (M), kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande, säger att det kan bli ytterligare skärpning av restriktionerna i Linköping.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2021-06-30 06:00

För andra sommaren i rad har pandemin försvårat för ungdomar att jobba i äldreomsorgen, där extra händer behövs på sommaren; unga under 18 år har inte fått ta jobb där på grund av smittspridning.

– Det är synd för det är viktigt att man får känna värdet av att tjäna pengar och vara sysselsatt så att man inte hittar på andra dumheter, säger Niklas Borg.

I vår intervju nyligen med Liban Mohamed och Sewda Abdulahi, föräldrar till Abdimalik, 20, som mördades i Berga, framhåller de att jobb och lön är viktiga för att hålla ungdomar borta från lockelsen som kan finnas i kriminella grupper. En del ungdomar ser lockelsen i snabba pengar för att kunna skaffa sig det som de ser att andra barn har, beskrev Liban Mohamed. Både Liban och Sewda jobbar men i deras etniska grupp, somalier, är många arbetslösa på grund av bristande skolgång i hemlandet.

Som svar på det säger Niklas Borg att Linköpings kommun har planerat en förändrad svenska-för-invandrare-utbildning med mer språkträning och praktik för att fler snabbare ska lära sig svenska och få lättare att studera och jobba, men corona-pandemin har skjutit upp det.

– Det är enormt frustrerande att vi tappar en massa tid som inte går att få tillbaka för de människorna som har svårt att komma in i vårt samhälle, säger Niklas Borg.

Han håller med om att fler ungdomar behöver sommarjobb och extrajobb och trygga aktiviteter på fritiden. Här riktar Niklas Borg kritik mot sig själv och kommunen:

– Vi gör insatser med sommarjobb och fritidssysselsättning. Men frågan är: Fångar vi verkligen upp dem som vi mest behöver nå? Till exempel de som riskerar att hamna i kriminalitet? Jag tycker själv att vi har en läxa att göra där, säger Niklas Borg.

Abdimaliks föräldrar varnar för att gängkriminaliteten, som idag drabbar och involverar många ungdomar med utländsk bakgrund, inte känner några gränser och kommer att drabba även etniska svenskar. Kommunstyrelsens ordförande Niklas Borg menar att så är det redan:

– Jag har till exempel haft kontakt med ett flertal föräldrar vars barn blivit utsatta för personrån och misshandel.

Däremot menar Niklas Borg att diskussionen måste handla om segregation, arbetslöshet och utanförskap – och där är människor med annan bakgrund än etniskt svensk överrepresenterade.

I höst startar de förebyggande områdesteam med socialsekreterare och andra aktörer som kan fånga upp unga på glid och deras familjer. Niklas Borg tror på konceptet. Nyligen presenterade kommunen preliminära siffror som visar att grundskoleelevers betyg har höjts. Det är också viktigt att så många ungdomar som möjligt lämnar gymnasiet med fullständiga betyg, framhåller Borg:

– Vi ser tydligt att om man inte har fullständiga gymnasiebetyg, då har man mycket sämre förutsättningar att lyckas framåt.

I vår intervju med Liban och Sewda framhöll de att brott måste leda till kännbara straff. Debatten om vad skärpta straff får för effekter är långdragen. Niklas Borgs parti driver linjen om generellt hårdare straff och själv instämmer han:

– De lite äldre ledargestalterna i de kriminella gängen riskerar för lite genom sitt kriminella liv. Det hjälper inte hur mycket vi i kommunen satsar på förebyggande om det inte är tillräckligt hårda straff, säger Niklas Borg.

Detta har hänt

20-åriga Abdimalik sköts till döds i Berga den 19 maj i år. Polisen var efter händelsen mycket tystlåten kring händelseförloppet.

Den 15 juni greps en man, misstänkt för mordet. Gripandet skedde under ett planerat tillslag. Mannen anhölls senare.

Tre dagar senare, den 18 juni, släpptes den misstänkte mannen på fri fot. Han är fortfarande misstänkt, men det fanns inte bevis nog att häkta honom.

Inför denna publicering har vi sökt polis och åklagare som inte velat uttala sig ytterligare om händelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!