Vår stad
Pettersson, som var bondson från Rappestad, började som 20-åring i lära hos guldsmeden Johan Wållers i Linköping. Efter att ha arbetat i Stockholm något år övertog Petersson 1858 den Wållerska verkstaden. Lagom till julhandeln 1869 flyttade Pettersson verksamheten till sin nyinköpta fastighet på Storgatan 29. Med sin familj bosatte han sig samtidigt i husets ovanvåning.
Våren 1876 började Sam Pettersson även att tillverka nysilverarbeten. Det var framgångsrikt och 1879 lät han, för att få större verkstadslokaler, uppföra den ännu kvarstående byggnaden på Klostergatan 27. I den skapades även två butikslokaler samt bostäder för Petterssons växande antal gesäller, guldsmedsarbetare och lärpojkar.
Sam Pettersson var i det sena 1800-talet en av landets allra största producenter av matbestick såväl i silver som i nysilver. Han var också underleverantör till flera välkända juvelerare i Stockholm. Framgången förklaras av att det under den oskarianska eran blev viktigt för borgerliga familjer att ha stora uppsättningar av matbestick.
Corren skrev att Pettersson inom sitt skrå var känd i stora delar av landet som en skicklig konsthantverkare och driftig affärsman. Verkstaden var redan 1870 i kilo använt silver räknat landsortens näst största. Tack vare Pettersson var det 1890 bland Sveriges städer bara Stockholm och Göteborg som hade en mer omfattande silverproduktion än Linköping.
Sam Pettersson tillverkade också tidstypiska praktpjäser. Han erhöll en bronsmedalj vid världsutställningen i Paris 1878 och en silvermedalj vid Stockholmsutställningen 1897.
Pettersson var tekniskt intresserad och i sin bostad lät han 1878 installera stadens första vattenklosett. Han skaffade även ett litet elkraftverk som drev en enda glödlampa. Pettersson var ledamot i stadsfullmäktige mellan 1863 och 1884 och satt även i fattigstyrelsen.
Sam Pettersson avled sommaren 1903.
Redan 1898 hade han överlåtit verksamheten till sin äldste son, Thure som var utbildad i USA, England, Tyskland och Österrike. Redan 1910 övertogs ledarrollen av Sam Petterssons yngste son Alf Samson, som hade haft anställningar såväl i Tyskland som i Frankrike. Företaget utsågs 1913 till kunglig hovjuvelerare.
Efter Samsons bortgång 1954 leddes företaget av hans dotter Majsa Johansson. I mitten av 1960-talet köptes företaget upp av Hallbergs Guld.
Tack Hans Nilsson