Bonde säljer solrosor för att bekämpa barncancer

Bonden Lennart Pettersson i Gammalkil har dragit i gång en insamling mot barncancer genom att odla och sälja solrosor. Två veckor efter starten har han samlat in över 10 000 kronor. "Det känns fantastiskt", säger han.

"Det känns så fantastiskt att kunna bidra med så mycket med väldigt lite insatser", säger bonden Lennart Pettersson från Gammalkil.

"Det känns så fantastiskt att kunna bidra med så mycket med väldigt lite insatser", säger bonden Lennart Pettersson från Gammalkil.

Foto: Hadeel Ibrahim

Linköping2022-08-20 17:00

I gränstrakterna mellan slätt- och skogsbygden, cirka tre mil sydväst om Linköping, hittar man Gammalkil. Här har Lennart Petterson, före detta ingenjör på Väderstad och bonde sedan 1979, planterat solrosor för en god sak.

Det var i våras som familjen Petterson kom på idén. Varför inte så lite solrosor för att stödja Barncancerfonden, tänkte de. Det var Lennarts dotter Julia som tog initiativet.

undefined
"Självplock av solrosor, 10 kronor per styck", står det på skylten utanför solrosfältet. "Det kostar 10 kronor, men man får bidra med hur mycket man vill", säger Lennart Petterson.

Lennart bidrog med marken, gjorde skylten och kontaktade Barncancerfonden.Spannmålshandlaren sponsrade med frön och närmaste granne med så.

– Vi skojade och sa tänk om vi skulle kunna komma upp med ett bidrag på 10 000 kronor för hela säsongen. Vi är uppe i den summan nu bara efter två veckor, säger Lennart glatt.

undefined
"Det känns så fantastiskt att kunna bidra med så mycket med väldigt lite insatser", säger bonden Lennart Pettersson från Gammalkil.

Solrosorna som planterades i våras kommer att blomma i ett par veckor till, åtminstone augusti ut, uppger bonden. Men det blir bara en skörd. Blommorna kommer inte tillbaka automatiskt. De måste planteras på nytt nästa säsong.

– De är lätta att sköta. Plantera och lämna. Men det är ingen perennväxt.

undefined
Solrosor är inga perennväxter, de växer inte av sig själva nästkommande säsong. "Vi får helt enkelt plantera på nytt nästa år", säger Lennart Pettersson.

Varför just barncancerfonden?

– Min släkt är förskonat från sådant. Kan detta bidra till att vi fortsätter vara förskonade emot det så är det fantastiskt. Sedan vill vi hjälpa så många som möjligt som är utsatta. Det är ett litet bidrag, men det är ganska behjärtansvärt eftersom det nästan inte är några insatser för oss. Det kanske tog en tusenlapp och en timme och göra allt.

undefined
Lennart Pettersson har startat insamlingen i samarbete med Svenska Foder som har skänkt utsädet och Niclas Jonsson som har utfört sådden.

Lennart vill understryka enkelheten av att dra igång insamlingen.

– Det var en väldigt smidig hantering när det gäller den administrativa delen med Barncancerfonden.

Vilka är det som kommer och plockar?

– Många som bor i närmiljön givetvis. Sedan har familj och släkt hjälpt till att lägga ut på sociala medier. Folk som åker förbi stannar och plockar.

undefined
"Min släkt har varit förskonad från sådant och kan detta bidra till att det fortsätter vara så är det fantastiskt", säger Lennart Pettersson om anledningen bakom att välja skänga pengarna till barncancerfonden.

Tänker ni fortsätta med detta till nästa år?

– Absolut. Det här är ju så kul – att med nästan inga insatser bidra med så mycket.

Lennart Pettersson är inte den första som använder konceptet. Liknande insamlingar har gjorts på flera ställen. Bleckenstad Gård i Mjölby har, för tredje året i rad, skänkt hela solrosförsäljningen till Bröstcancerfonden. Det började när en närstående till en av ägarna drabbades av bröstcancer. Under somrarna 2020 och 2021 samlade de in cirka 21 000, respektive 16 000 kronor för bröstcancersjuka. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!