Det var klockan 21.18 på lördagen som SOS fick larm om att det utbrutit en kraftig brand i ett flerfamiljshus på Sörgårdsgatan. En person hittades senare död inne i en av lägenheterna.
Polisen valde att upprätta en anmälan om allmänfarlig ödeläggelse – en brottsrubricering som används när någon till exempel misstänks ha genomfört en sprängning i ett hus där människor bor.
Marie Åhlund, förundersökningsledare vid Linköpingspolisen, sade på måndagsmorgonen att det ännu inte är klarlagt vad som orsakade branden.
– Vittnen hade hört kraftiga smällar i samband med branden. På husväggen såg det ut som att det kunde ha skett någon form av explosion.
Sent på söndagen gjorde nationella bombskyddet tillsammans med en ingenjör en undersökning på brandplatsen.
– De kom fram till att det inte hade skett någon explosion utifrån några explosiva ämnen. Vi valde därför att avslutade den särskilda händelsen, säger Marie Åhlund.
Är teorin i nuläget med andra ord att det inte har detonerat någon sprängladdning eller liknande?
– Jag vet inte det. Det som bombgruppen gjorde var att komma fram till att det inte kommer att ske några ytterligare sprängningar. Jag kan inte uttala mig om brandorsaken innan teknikerna har varit där.
Under måndagen kommer polisens kriminaltekniker att inleda en teknisk undersökning inne i flerfamiljshuset.
– Vi vet att det är säkert för oss att gå in i huset. Vi kommer att gå in med tekniker och brandhund för att försöka att skapa oss en bild av varför det har börjat brinna.
Kvarstår rubriceringen allmänfarlig ödeläggelse?
– Ja, den kommer att stå kvar till dess att jag fått besked från teknikerna. Vi behöver även invänta obduktionen av den man som hittades avliden. När vi vet hur han avled vet vi vilken brottsrubricering som det blir. Men jag tycker det är onödigt att ändra rubriceringen när vi inte vet mer.
Den avlidne mannen kommer att genomgå en rättsmedicinsk obduktion för att dels identifiera honom och dels för att slå fast dödsorsaken. Polisen tror sig dock veta vem den döde mannen är.
– Vi anträffade en mansperson i lägenhet som ännu inte är identifierad. Däremot så har vi haft kontakt med lägenhetsinnehavarens familj. Det skulle vara märkligt om det var någon annan än lägenhetsinnehavaren som avlidit, men vi måste vara helt säkra, säger Marie Åhlund.
Vid en rättsmedicinsk obduktion av ett okänt brandoffer kan identifieringen ske med hjälp av dna eller med hjälp av tandkort.
Lördagens omfattande brand i Skäggetorp avslutade en dramatisk vecka i Linköping. Under onsdagen sköts en 20-årig man till döds i Berga i Linköping. I nuläget misstänker dock inte polisen att det finns något samband mellan händelserna.
– Vi utreder branden som en enskild händelse, säger Marie Åhlund.
Polisens förundersökningsledare vädjar till eventuella vittnen som ännu inte givit sig till känna att ta kontakt med polisen.
– Vi är självklart intresserade av att få in alla vittnesuppgifter kring händelsen. Det finns kanske någon person som har filmat eller fotograferat. Någon som varit i närområdet precis innan händelsen skulle vi gärna prata med, säger Marie Åhlund.
Den tekniska utredningen kommer sannolikt att bli omfattande och det är osäkert hur lång tid det kommer att ta att hitta brandorsaken.