Bokrean tjuvstartade på biblioteket

När den stora bokrean slår upp dörrarna på måndagen, ja då har den östgötska, "närodlade" bokrean redan varit.

Arkeologerna. Böcker om arkeologi i Östergötland var populära på den rean, säger Albin Norqvist och Annika Konsmar från Historiska museets avdelning i Östergötland.

Arkeologerna. Böcker om arkeologi i Östergötland var populära på den rean, säger Albin Norqvist och Annika Konsmar från Historiska museets avdelning i Östergötland.

Foto: Ulrik Svedin

Linköping2018-02-24 20:30

– En närodlad bokrea, jag gillar namnet, och hela idén!

Det säger planarkitekten Bo Jansson där han sitter och säljer böcker på lördagens Närodlad bokrea 2018, i stadsbiblioteket i Linköping. Han skriver essäer om bland annat olika byggnadsprojekt. Kan handla om Mjölby. Eller om de gamla stjärnhusen, en lägenhetshusform som blev populär på 1950- och 60-talen.

– De här böckerna kommer sällan fram på den stora bokrean i bokhandlarna. Därför kom vi på att vi skulle ha en egen, regional bokrea för regionala författare och förlag, säger arrangörerna Jan Holmbom och Johan Hagesund.

Ett 60-tal titlar och ett antal lokala bokförlag var på plats i gallerigången utanför hörsalen i biblioteket. Och kunderna strömmade till också, drygt 200 personer hittade dit. En av dem var historieläraren Gustaf Almqvist från Linköping, som numera bor i Örebro. Han gav sig i kast med kollegan och författaren Jenny Töredal som skriver historisk fantasy om tidsresenären Ella.

– I Örebro hittar man av naturliga skäl inte så många böcker från Östergötland, säger Gustav Almqvist. Det här är en väldigt bra idé eftersom man kan prata direkt med författarna och med förlagen.

Historiska museets arkeologer i Östergötland ställde ut lite från sin boksamling om olika projekt i länet, både populärvetenskap och rena forskningsrapporter:

– Det har gått över förväntan! Vi sålde tre avhandlingar direkt. Det finns ett intresse för lokal arkeologi och historia, säger .

Det är mycket historia, berättelser och bilder och konst med anknytning till Östergötland. Men också skönlitterära böcker, som Magnus Falks spänningsromaner eller Göran Redins historiska romaner.

– De är som Arn-serien, fast lite bättre skrivna, säger Göran Redin kaxigt. Början är från Björsäter som jag kommer ifrån. Sedan handlar de om människorna under stormaktstiden och om den klassresa som många gjorde då. Det är roligt att sälja böckerna på det här sättet. Och även om inte alla köper så får man kontakt med männniskor.

Jan Holmbom och Johan Hagesund är också nöjda. Kanske är den östgötska bokrean här för att stanna:

– Vi tycker att vi har fått bra respons. Vi kom på den här idén lite sent, och har därför inte hunnit förbereda oss så mycket. Men det blir nog en fortsättning. Och då tror jag att det faktiskt kommer att finnas ännu fler författare och förlag på plats, säger Jan Holmbom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!