Bokbussen slutar köra till skolor: "Inte vårt uppdrag"

I 34 år har bokbussen besökt skolor i Linköpings kommuns ytterområden. Nu är det slut på det. Tio skolor på landsbygden berörs av indragningen.

Nina Ranic Toll, lärare på Nykils skola, anser att beslutet att dra in bokbussen slår orättvist hårt mot elever i glesbygdsskolor och får stöd av kommunalrådet Elias Aguirre (S).

Nina Ranic Toll, lärare på Nykils skola, anser att beslutet att dra in bokbussen slår orättvist hårt mot elever i glesbygdsskolor och får stöd av kommunalrådet Elias Aguirre (S).

Foto: Johan Rödin

Linköping2020-10-12 06:32

I ett mejl till de tio skolor som berörs motiverar Lovisa Rydberg, verksamhetschef vid kultur och fritidsförvaltningen, indragningen med "att folkbiblioteken ska i första hand rikta sig till barnen på fritiden och i skolans uppdrag ingår att sörja för skolbibliotek".

– Att bokbussen besöker skolorna har varit en bra och uppskattad verksamhet. Men vi har aldrig haft det här uppdraget, säger Lovisa Rydberg.

Är inte det här orättvist mot skolor på landsbygden med små bibliotek?

– Jo. Men då kvarstår det faktum att det är skolans sak att sörja för att skolorna har den biblioteksverksamhet de ska ha. Det handlar om våra grunduppdrag. Var och en ska ta ansvar för sitt. Men vi vill gärna ha ett fortsatt samarbete med skolan, säger Lovisa Rydberg.

Enligt henne är det inte ekonomiska besparingar som ligger bakom förändringen. Däremot finns det en faktor som spelar in till varför beslutet fattats just nu, nämligen att den tolv år gamla bokbussens framtid ska ses över och eventuellt förändras.

– Vi har fått sökt och fått ekonomiskt stöd från Kulturrådets satsning "Stärkta bibliotek" och ska utreda hur den mobila biblioteksverksamheten ska organiseras framöver, säger Rydberg.

De skolor som omfattas av indragningen är Askeby, Bankekind, Björkö friskola, Brokind, Ljung, Nykil, Rappestad, Sätra, Ulrika och Vreta kloster.

Nina Ranic Toll är, utvecklingslärare i Nykils skola.

– Jag är förvånad. Det slår så hårt mot landsbygdsskolor utan fokusbibliotek. Det här är en demokratifråga. Det blir inte en skola som är lika för alla, anser hon.

undefined
En gång i månaden har bokbussen kommit till Nykils skola. Men nu är det slut med det.

Enligt Ranic Toll har eleverna varit engagerade och tyckt att bokbussens månatliga besök varit roliga. Och hon uppskattar den kompetens bokbusspersonalen bidragit med, både när det gäller lästips och att förmedla samhällsinformation.

– Vikingstad, som ligger bara några kilometer härifrån, har ett fokusbibliotek med bibliotekarie. De förutsättningarna finns inte här. Det finns inget enkelt sätt för oss att ta oss till ett bibliotek. Våra elever blir lidande, säger Nina Ranic Toll, som tog kontakt med kommunalrådet Elias Aguirre (S) för att söka stöd för sin uppfattningen att bokbussen bör fortsätta stanna vid skolorna.

Och stöd får hon.

– Det här gör mig förbannad. Det talas med fina ord om att skolan ska satsa på läsning. Men hur lätt är det när det inte finns böcker i skolan? Det här slår hårt mot servicen på landsbygden och sänder fel signaler, säger Elias Aguirre.

Frågan har inte behandlats politiskt – hittills. Men Elias Aguirre tänker lyfta den.

– En så pass stor förändring som den här är en politisk fråga. Och jag brinner verkligen för lässatsningar. Jag kommer att ta frågan till kommunfullmäktige.

När vi besöker Nykils skola står bokbussen parkerad utanför. Men inte för skolelevernas skull utan för förskolans. Kommunens förskolor berörs nämligen inte av indragningen, inte heller de turer runt om i kommunen som görs eftermiddags- och kvällstid.

Anna Hougström och Percy Ternelius bemannar bussen för dagen. De skulle gärna fortsätta med skolbesöken.

– Det är en väl fungerande verksamhet. Vi känner oss välkomna och behövda och skulle gärna fortsätta – särskilt med tanke på att alla rapporter om att ungarna tappar i läsförståelse, säger Percy Ternelius.

Samma argument lyfter Nina Ranic Toll.

– Svenska skolbarns läsförmåga försämras. Det är oroande. Läsning är viktigt.

Bakgrunden till beslutet

Under våren rullade inte bokbussen på grund av oro för spridning av coronasmitta.

När höstterminen drog igång valde kultur- och fritidsförvaltningen i Linköping att dra in den delen av bokbussens verksamhet som riktas mot skolor i kommunens ytteromården.

Beslutet motiveras med att det är skolans, och inte bibliotekets, uppgift att sörja för skolbiblioteken under skoltid.

Skolorna som berörs är Askeby, Bankekind, Björkö friskola, Brokind, Ljung, Nykil, Rappestad, Sätra, Ulrika och Vreta kloster.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!