Strax intill Socialförvaltningens kontor på Barnhemsgatan bedriver Linköpings kommun ett stödboende för ensamkommande ungdomar i åldrarna 16-20 år. På boendet finns plats för åtta ungdomar i lika många lägenheter. Men enligt Ivo har verksamheten bedrivits i åtta månader utan att först ha registrerats som stödboende, vilket krävs innan verksamhet får påbörjas.
Annika Krutzén (M) är ordförande i social- och omsorgsnämnden. Hon är medveten om Ivos kritik och medger att fel har begåtts.
– Vi har inte kunnat ta reda på varför boendet inte har registrerats hos Ivo eftersom den tidigare föreståndaren har slutat, men det är en miss från vår sida. Vår teori är att när boendet i Vidingsjö slogs ihop med Hagaberg så missade man att anmäla de externa lägenheterna på Barnhemsgatan.
Hagaberg stödboende med sina 8 platser drivs tillsammans med Hagaberg HVB som har 19 platser. De har en gemensam föreståndare och gemensam personal. Det upplägget får kritik av Ivo, som menar att det är två olika typer av placeringsformer som inte kan bedrivas som en gemensam verksamhet och därför borde ha anmälts till Ivo som separata verksamheter.
– Från kommunens sida har tanken varit att det ger en bättre kontinuitet för ungdomarna om det är samma personal. Först bor de på HVB där de får mer personalstöd och om de inte är redo att flytta till helt eget boende direkt efter vårdinsatsen på HVB, så finns stödboendet och då har de redan en relation till personalen. Där får ungdomarna bo i egen lägenhet, men har stöd av personalen. Men nu får vi göra om utifrån Ivos rekommendationer.
Vid Ivos tillsyn av verksamheten upptäcktes att ungdomarna bara har personal på boendet två timmar per dag och ingen personal alls under natten, trots att det ska finnas personal tillgänglig dygnet runt. I tillsynsrapporten beskrivs hur en ungdom kallade på personal för att en annan ungdom var stökig och hade fest. Istället för att personalen själv åkte ut så tillkallades störningsjouren, som då inte kom in i huset eftersom porten var låst. Vid ett annat tillfälle hade en ungdom ont i magen och fick då rådet att själv ringa larmnumret 112.
Föreståndaren uppger till Ivo att personalen kan kontaktas via telefon nattetid och att det finns en nattpatrull som kan tillkallas vid akuta händelser, men enligt personalen har de inte möjlighet att stötta ungdomarna i deras lägenheter nattetid eftersom de inte får lämna HVB-hemmet obemannat.
– Det har inte funnits tillräckligt bra information om vem personalen ska vända sig till. Det ska finnas tillgång till personal dygnet runt och vi har också ökat antalet timmar på boendet efter Ivos kritik. HVB får aldrig lämnas utan personal, men nattetid finns en jour som de kan ta hjälp av. Ungdomarna ska inte behöva vänta på personal. Så vi har lagt krut på att tydliggöra informationen om vem man ska ringa och vem som gör vad, säger Annika Krutzén.
Ivo har ytterligare kritik mot stödboendet som handlar om att personalen inte rapporterar avvikelser och att de lagstadgade lämplighetsbedömningarna som ska göras inför en placering på stödboende saknar viktig information.
– Det ska göras helt enkelt. Vi har missat där. Vi har arbetat med att informera personalen om att det ska göras och även höjt kompetensen med nyrekryteringar.