Inflytt dröjer efter jättebranden i lägenhetshuset

Det har gått drygt en månad sedan jättebranden i Ekholmen. De boende kommer att få vänta länge innan de kan flytta in. "I dagsläget är huset fullständigt obeboeligt", säger Ella Wasström i bostadsrättsföreningen.

För Rasmus Gustavsson och hans personal på saneringsfirman Ocab återstår mycket arbete i huset.

För Rasmus Gustavsson och hans personal på saneringsfirman Ocab återstår mycket arbete i huset.

Foto: Albin Wiman

Linköping2022-12-18 05:00

Kvällen 8 november bröt det ut en brand i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Ekholmsvägen i Linköping. En man fördes till sjukhus med allvarliga skador, branden släcktes och räddningstjänsten lämnade platsen.

Men drygt en och en halv timme senare, strax före midnatt, kom nästa larm från samma adress. Denna gång hade elden spritt sig snabbt längs hela vinden och taket på trevåningshuset. 22 brandmän började kämpa mot eldsvådan. Även polis och kommun involverades snart i händelsen.

Alla boende evakuerades samma kväll. 

undefined
När räddningstjänsten larmades på nytt till Ekholmsvägen 8 november möttes de av en fullt utvecklad brand som spridit sig på vinden av huset.

I dag, drygt en månad senare, pågår det full aktivitet i byggnaden för att återställa huset. 

Taket undersöks för att kunna ta ställning till om det måste rivas eller om det går att bygga nytt på nuvarande konstruktion. Prover för bland annat asbest tas och arkitekter är inblandade i beställning av nya takstolar. Utöver det är det även elektriker, rörmokare och saneringsbolag på plats som undersöker status på varje lägenhet.

Det kommer att dröja innan de boende kan flytta tillbaka.

– I dagsläget är huset fullständigt obeboeligt. Det finns ingen ventilation eller isolering och elen fungerar bara på vissa ställen. Informationen som de boende fått är att det tyvärr blir inflytt förrän om tidigast sex månader, säger Ella Wasström, försäkringsansvarig i bostadsrättsföreningen L21. 

undefined
Ella Wasström är tacksam för att bostadsrättsföreningen strax före branden bytte alla dörrar till så kallade säkerhetsdörrar, vilket har minskat spridningsrisken.

Hon berättar att många av de boende nu bor i hyreslägenhet eller på lägenhetshotell medan de väntar på att deras hem ska färdigställas.

– Det är via sin hemförsäkring som man får hjälp med evakueringsboende, så det är inget vi i föreningen har haft med att göra. Däremot har vi valt att ha ett möte varannan vecka med de boende där vi kan berätta vad som händer just nu.

undefined
För Rasmus Gustavsson och hans personal på saneringsfirman Ocab återstår mycket arbete i huset.

Rasmus Gustavsson är arbetsledare på saneringsföretaget Ocab – ett av flera företag som jobbar i det brandhärjade huset. Personalen har behövt tömma alla lägenheter på möbler och saker för att kunna sanera byggnaden.

– Vi har bland annat haft fukttekniker som gjort mätningar i alla lägenheter. Hur skadade de är varierar. Även om det brann i vinden kan en lägenhet längre ned i huset vara mer skadad än på övervåningen, eftersom släckningsvatten runnit ner i bostaden, säger han.

Även räddningstjänsten utvärderar sin insats under branden. Utvärderingen förväntas vara klar i mars.

undefined
Taket undersöks nu för att kunna ta ställning till om det måste rivas eller om det går att bygga nytt på nuvarande konstruktion. Bilden är tagen dagen efter branden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!