Eleverna har gått en omsorgskurs på Liljeholmens folkhögskola och utbildat sig till vårdassistenter. Utbildningen har genomförts på folkhögskolans avdelning i Skäggetorp och flera av deltagarna, men inte alla, är härifrån. Som blivande vårdassistenter är de redan stolta över sitt yrke och de ser fram emot att börja jobba. Alla har varit på praktik en vecka och provat sig fram, antingen inom hemtjänsten eller äldreboende. Vissa fick timvikariat genast efter praktiken.
– Jag tycker att det är viktigt att man har utbildning när man jobbar med de äldre. Det är inte bara att komma till någons hem och städa. Det är också viktigt att veta hur man ska hjälpa när de behöver hjälp och det är viktigt visa respekt, säger Khazu Khammoo, som valt att fortsätta att studera till undersköterska.
Corona har varit ett ofta förekommande samtalsämne på omsorgskursen.
Är ni rädda för corona?
– Alla är rädda för corona, men på olika sätt. Vi är rädda för att vi kan smitta de äldre och de äldre är rädda för att vi kan smitta dem. Men jag är inte rädd för min egen skull. Och vi har fått utbildning i hur vi ska skydda både de äldre och oss själva. Vi har också skyddsutrustning, säger Khazu Khammoo.
Alla elever i klassen har invandrabakgrund och ett annat modersmål än svenska. Vissa har varit här längre och pratar bra svenska medan vissa har varit här en kortare tid. Samtliga är medvetna om att de äldre hör sämre och att de ibland inte alls förstår personal som kommer från andra länder. Men eleverna har under kursen tränat på att artikulera väl.
– När det gäller försämrad hörsel har deltagarna fått träna genom att ha proppar i öronen och nå fram genom att artikulera väl. Alla elever vet också att de måste fråga om de inte förstår någonting, säger Åsa Kindevåg, kursledaren.
Hur ska det gå med språket?
– Det kommer att gå bra. Det brukar också finnas annan personal på plats som kan hjälpa till. När vi var på praktik tog personalen hand om de äldre och om oss praktikanterna. De ska ha en eloge för den fina hjälp vi alla fick, säger Shafie Duale.
Varför valde du just det här yrket?
– Jag vill ta ansvar för de äldre som inte klarar sig själva. Det känns bra, säger Shafie Duale.
Från början hade kursen tolv deltagare, men tre hoppade av och valde att göra något annat. Några av deltagarna har ibland upplevt kursen som svår.
– I början var det svårt. Men jag har lärt mig mycket. Nu vill jag läsa ännu mer och skaffa mig en riktig sjuksköterskeutbildning, säger Amina Ali.
Åsa Kindevåg berättar att kursen innehåller yrkessvenska, arbetslivskunskap, omvårdnadskunskap, etik och praktiska övningar. I lokalerna finns det en rum med en vårdsäng som eleverna har lärt sig att hantera. Namn på alla sängdelar sitter tryggt i huvudet hos var och en, säger de. De är glada för att äntligen få chans att söka jobb och börja arbeta. Men det finns en sak som oroar dem.
– Jobbet med de äldre är meningsfullt och känns inte stressigt, man gör det som man ska. Men det är stressigt att logga in på mobilen så fort man kommer in hos någon. Sedan ska man sluta exakt på minuten och logga ut, oavsett om man har hunnit klart eller inte. Om den äldre behöver ytterligare någon hjälp får man inte hjälpa, tiden är ute. Det känns hårt, jobbigt och stressigt. Det är svårt att skynda vidare trots att en person kan behöva mer hjälp, säger Anab Mohamed.