Istället gör de kommunala högstadieskolorna presentationsfilmer som publiceras på kommunens hemsida.
– Rektorerna upplever att det här fungerar bra, säger Christel Horsak, avdelningschef för grundskolan i Linköpings kommun.
Alla elever som nu går i årskurs sex (och elever som ska börja förskoleklass) ska i januari lämna in önskemål om skola inför läsåret som startar i augusti 2023. Ingen elev är garanterad att komma in på någon viss skola; alla ska lämna in önskemål i rangordning, och placeras efter ett avancerat system som beror på hur långt eleven har till skolan och vilka andra elever som konkurrerar om platsen.
Före coronapandemin arrangerade högstadierna öppet hus-kvällar där sexor kunde besöka skolor som de var intresserade av för att kolla in miljön, hälsa på lärare och ställa frågor till personal och elever. När restriktioner infördes tvingades skolorna ställa in öppna hus-kvällarna. Lösningarna blev presentationsfilmer och uppkopplade frågestunder för högstadieskolor och gymnasieskolor, inför elevernas ansökningsperiod under 2020 och 2021.
I år arrangerar gymnasieskolorna en gymnasiemässa och öppet hus-kvällar som före pandemin. Medan de kommunala grundskolorna har valt att inte återgå till den gamla ordningen.
– Rektorerna har bestämt att alla gör på samma sätt, säger skolchef Christel Horsak.
Vad tycker du som skolchef? Tror du det fungerar bra för barnen att göra sina val, det är ju inte så lätt att ha en uppfattning om vilka skolor man vill önska om man inte har varit i skolorna?
– Skolorna upplever att det har fungerat väl och jag har inte fått några andra synpunkter. Man kan alltid kontakta skolan och ställa frågor. Öppet hus är kanske inte heller det forum då man bäst ställer frågor som rör ens barn, säger Christel Horsak.
Öppet hus-kvällar ger visserligen en chans att kolla in skolans miljö, medger hon – men säger samtidigt att miljön en sådan kväll inte riktigt visar hur skolan är egentligen, när så många besökande vuxna och ungdomar rör sig i lokalerna.
Att önska skola utifrån presentationsfilmer har hittills fungerat bra, nästan alla elever som ska lämna önskemål har också gjort det de senaste åren, beskriver Christel Horsak.
– Vi fortsätter ett år till så här, vi ska uppdatera filmer och information, och så får vi följa upp hur det upplevs.