Blivande kockar vill jobba – tror på en ljus framtid

Gymnasieelever på Anders Ljungstedtska tror på en ljus framtid som de gärna vill jobba för. Nyligen visade blivande kockar och bagare sina färdigheter på plats.

Johanna Schyldt har satsat på sockerärtor, zucchini och spenat som tillbehör till stekt röding.

Johanna Schyldt har satsat på sockerärtor, zucchini och spenat som tillbehör till stekt röding.

Foto: Zenaida Hadzimahovic

Linköping2020-05-01 15:00

Gymnasieelever från Anders Ljungstedtska restaurang- och livsmedelsprogram årskurs tre återvände till skolan för att göra sitt praktiska arbete i skollokalerna. Hälften av programmets 22 avgångselever gjorde det under vårt besök, medan den andra halvan hade distansutbildning.

– Distansutbildningen har fungerat förvånansvärt bra, men vi har också varit tvungna att tänka nytt och utveckla undervisningen för att den skulle fungera på distans. Våra elever lagade till exempel trerätters middag hemma, de fick en matkasse med råvaror från skolan och de var tvungna att vara klara vid en särskild tid. Eleverna fotade och visade sitt arbete vid ett bestämt klockslag och beskrev sitt arbete, berättar Marie Persson-Stopar, arbetslagsledare för restaurang- och livsmedelsprogrammet.

För att de ska kunna göra gymnasiearbete och ta examen måste lärarna också smaka det som eleverna lagar och bedöma helheten. Blivande kockar på plats fick en tuff uppgift, att laga en fiskrätt utan potatis. I stället skulle man fixa tillbehör av minst tre olika grönsaker tillagade genom tre olika metoder. Huvudnumret var röding som de skulle filea.

I skolans stora kök pågår ett febrilt arbete. De är bara sex på plats och har mycket utrymme, så som det sig bör, enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Linnéa Lind är glad över att vara tillbaka i skolan även om det bara är tillfälligt.

– Distansutbildningen har fungerat riktigt bra, man får en chans att bli bedömd direkt och får feedback på en gång. Men det är tråkigt att inte vara i skolan, säger Linnéa Lind.

Hon har ett sommarjobb på en restaurang där hon gjorde praktik, och vill gärna komma i gång och jobba efter skolan.

– Den här sommaren är inte som vilken sommar som helst. Corona har påverkat allting. Det är läskigt att inte veta vad man ska göra. Många som jobbar på restauranger har varslats och jag har också förlorat mina tim-inhopp på ett hotell och på en restaurang. Det är en omställning, men jag hoppas att allt kommer att ordna sig, säger Linnéa Lind.

Hampus Berlin säger sig få mer gjort när utbildningen går på distans än när han är fysiskt i skolan, men han saknar skolan och kamrater. Han har redan fixat ett sommarjobb på en fiskrestaurang på Västkusten.

– Framtiden ser ljus ut, men kanske inte så ljus just nu. Jag tror att coronakrisen kommer att gå över och att det kommer att bli bra igen. Ingen kommer att resa utomlands i sommar och då måste människor ändå göra något som att äta och gå på restaurang, säger Hampus Berlin.

Medan han och övriga kockar satsar på ångkokt broccoli, stekt aubergine och andra grönsaker håller bagare och konditorer hus i andra lokaler. Där ska de baka småkakor, biskvier, marsipan och tårta. Albin Sundman Wibom gör en tårtbotten. Han har redan ett jobb men han tror inte att han får behålla det. Han har sökt en vidareutbildning inom sitt yrke som han tror på.

– Bagare och konditorer behövs alltid. Livet är tufft just nu. Vi har varken studentbal eller skolavslutning, men man måste behålla motivationen och hålla humöret uppe. Jag pratar med familjen och vänner, hittar på roliga aktiviteter. Jag tar gärna en promenad och äter glass, säger Albin Sundman Wibom.

Under tiden har de unga kockarna hunnit blivit klara och det är dags för läraren Mikaela Andersson att smaka och bedöma deras arbete med hjälp av lärarstudenten Rasmus Hedin.

Distansutbildning ALG

19 mars stängdes gymnasieskolor, efter regeringens beslut, för att förhindra smittspridning och gymnasieeleverna gick över till distansutbildning. 

Efter påskledigheten fick gymnasieskolor ta emot ett mindre antal elever för att de skulle göra visa praktiska moment eller prov. Folkhälsomyndigheten gav klartecken. 

Anders Ljungstedts Gymnasium har nio praktiska program och ungefär 900 elever, varav 85 läser restaurang- och livsmedelsprogram (i alla tre årskurser). 

Karta: Linköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!