I våras presenterades tre förslag om hur området vid Tinnis och nya simhallen skulle kunna se ut. Två av förslagen var helt utredda. Nu är också ett tredje förslag klart.
Badsjöns vara eller inte vara har gett upphov till heta diskussioner. Sommaren 2019 diskuterades frågan bland annat på Facebook och lokala stödgrupper bildades. Politiker, framför allt från S, har också krävt att badsjön ska vara kvar.
Men så blir det inte, oavsett vilket av de tre förslagen som vinner gehör. Någon badsjö som Linköpingsbor minns den blir det inte. Det framgår av utredningen.
Däremot finns möjlighet till bad i alla tre förslagen.
I korthet.
Första förslaget: Park med större badanläggning. Här finns 50-metersbassängen, barnbassäng, en grund lekbassäng. Men här finns också en sjöliknande konstruktion om än betydligt mindre än tidigare badsjö. Det här förslaget är också det dyraste och beräknas kosta någonstans mellan 300 och 460 miljoner.
Förslag 2. Större parkområde. Här läggs tonvikten på park, men med möjlighet till bad i 50-metersbassängen, barn-och lekbassängen. Beräknas kosta från 230 miljoner till 370 miljoner kronor. Den här varianten är billigast.
Förslag 3: Parkområde med badlandskap, vilket innebär att utöver 50-meterbassäng, barn-och lekpool så byggs ett badlandskap med öar, rutschkana och pulserande vatten. Kostnaden för detta beräknas ligga mellan förslag 2 och 1.
Den största orsaken till att badsjön inte kan vara lika stor som den tidigare är själva simhallsbygget, det tar stor plats. Men beslutet att lyfta upp Tinnerbäcken till marknivå påverkar också.
Att ha badmöjligheter ställer också stora krav när det gäller vattenkvaliteten. Kraven på rening är betydligt hårdare i dag än när den ursprungliga badsjön anlades. Kvar finns också frågan om exakt vad som ska hägnas in och beläggas med entréavgift.
Under våren tillsattes en grupp, med företrädare för samtliga partier, som ska specialstudera frågan. Kommunstyrelsens ordförande Niklas Borg (M) sa då att det var viktigt att ha samsyn kring en fråga som kommer att finnas med under flera mandatperioder.
Stefan Erikson (M) leder gruppen som, säger han, ännu inte börjat diskutera de olika förslagen för sig.
– Vi har hittills arbetat med att skaffa oss en kunskap i hur det ser ut och vilka förutsättningar som inte går att ändra, säger han.
Före årsskiftet väntas ett politiskt beslut i frågan.