Xenonljus, som det kallas, har ett som man uppfattar blått starkt sken. Ljuset är tre gånger starkare än en vanlig halogenlampa.
-- Jag vill påstå att alla upplever ljuset som störande och irriterande. Men synbarheten hos de mötande bilisterna försämras inte. Det är knappt märkbart, säger professor Kåre Rumar, som bland annat forskar om strålkastarljus och säkerhet i Sverige och USA.
Den här typen av strålkastare är uppbyggd som en diaprojektor med en kraftig lins. En bilist som har xenonljus har under körning med halvljus mellan 5 och 10 procent bättre siktsträcka än en med vanligt halogenljus. När helljus används är siktsträckan cirka 25 procent bättre.
Det är framför allt äldre bilförare som klagar över att xenonljuset irriterar och bländar i mörkertrafik. Men här finns en förklaring.
-- Äldre bilförare är mer känsliga för ljuset än yngre, och det beror på att synen förändras med åren. Men xenonljus är inte farligt, och påverkar inte trafiksäkerheten, anser Kåre Rumar.
Däremot är frågan om xenonljus, som ofta säljs som tillbehör och kostar fem--sex tusen extra, är värt pengarna.
-- Det är inte alls säkert att det är värt pengarna, varken för den egna plånboken eller trafiksäkerheten, säger Kåre Rumar.
Enligt undersökningar använder bilisterna halvljus under 90 procent av bilfärden, och det är då siktsträckan bara förbättras marginellt med xenonljus.
Engströms Bil, som säljer Volkswagen och Audi, har xenonljus som tillbehör. Xenonljus ingår också i paket med annan utrustning.
-- Strålkastarna är dyra, och det är inte många kunder som vill ha det. Jag har också ställt mig frågan om ljuset är värt pengarna, säger Håkan Johansson, som är platschef på Engströms.
Försäljningschef Ingvar Johansson på Biva Linköping, återförsäljare för bland annat Saab och Opel, anser att xenonljuset är bra och förlänger siktsträckan, framför allt när helljus används.
-- Det finns en god efterfrågan på det här ljuset på nybilar, och det handlar inte bara om dyrare modeller av 9-5, säger han.
Xenonljuset säljs tillsammans med automatisk ljuslänksreglering, vilket innebär att om bilisten har felinställda strålkastare riskerar inte mötande trafik att bländas.
I länder som USA och Japan pågår forskning med så kallade intelligenta strålkastare. Det är strålkastare som följer med bilens rörelser i exempelvis kurvor och backkrön, så att hela vägen kan belysas.
-- Om ett eller två år finns den här strålkastaren på marknaden. Men jag kan tänka mig att den först introduceras i dyrare bilmodeller, säger Kåre Rumar.