Blandar New York och Linköping i debutroman

I dagarna släpptes boken Manhattan Transfer. Katja Hvenmark-Nilssons skönlitterära debut utspelar sig på både i Manhattan och Linköping. Idén föddes i New Yorks tunnelbanesystem - i gratis lyxfrisyr och tom mage.

Katja Hvenman-Nilsson är aktuell med sin skönlitterära debutbok Manhattan Transfer

Katja Hvenman-Nilsson är aktuell med sin skönlitterära debutbok Manhattan Transfer

Foto: Hoi Förlag

Linköping2019-04-04 20:00

Tunnelbanan i New York. Det räcker nästan där för att börja se saker framför sig. För Katja Hvenmark-Nilsson räckte det till boken Manhattan Transfer. Berättelsen börjar vid Domkyrkan i Linköping där Vienna Anderzén fotograferar för sin systers bröllop. På brölloppet träffar hon en annan fotograf, från New York, som bjuder in henne att hälsa på honom. Snart senare sitter Vienna på planet mot USA - där Katja redan satt och skrev.

– Jag sparade ihop pengar för att kunna åka till New York ett år och skriva, berättar hon.

Men berättelsen rör sig inte bara runt Brooklyn och Manhattan, utan även i Hackefors och Tinnerbäcksbadet.

– Det var nåt i Linköping som slog an i mig. Jag bodde där mellan 2005-2010 och älskade verkligen stan.

Både Viennas och Katjas New York-resa handlade om en ensam tjej som åkte till det stora äpplet för att tugga på drömmen, men hon påpekar att boken är en fiktiv berättelse som endast inspirerats av verkliga händelser.

– Som min jätteskumma hyresvärd i New York. Första gången jag träffade honom var på Halloween och han hade peruk och klätt ut sig. Sen märkte jag att han han såg ut så varje dag. Han ville också hålla hemligt vilken dag han skulle samla in hyran. Så en dag hade han kommit när jag inte var hemma och alltså inte kunde betala hyran. Då tog han min säng istället.

Andra scener i boken från verkligheten är tjejgänget som kallade sig för "The Fun and Fabolous Girlfriends of New York". Katja började umgås med tjejvännerna som levde en ekonomiskt oberoende brunchfylld tillvaro. Livsstilen brände hål i Katjas sparkonto och för att kunna hänga med i tempot klippte hon sig gratis hos moderiktiga frisörstudenter och åt ibland bara ett mål om dagen.

– Folk sa att jag såg smal ut, men det var bara för att jag inte hade råd att äta så mycket.

Efter året i New York tog det ytterligare två år för henne att färdigställa boken.

– Det är som Astrid Lindgren sa: Först skriver man en bok, sen tar man bort hälften och skriver om resten.

Manhattan Transfer räknas till kategorin "Feelgood" och släpptes 21 mars i samarbete med Hoi Förlag. Katja arbetar idag som svenskalärare i Stockholm men bokprojektet har gett henne blodat penna.

– Det maler runt idéer i huvudet. Jag har en tanke om att skriva en fristående bok om Vienna, men då krävs det tid att skriva. Så ring mig om tre år igen!

Namn: Katja Hvenmark-NilssonÅlder: 36Yrke: Lärare/FörfattareFamilj: Singel (eller som hon säger 'Solo Female Traveler')

Favoritbok: Neapelkvartetten under pseudonymen Elena Ferrante

Önskar dig mest: Goda recensioner av min bok!

Aktuell med: Boken "Manhattan Transfer" som utspelar sig i Linköping och New York

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om