Tre "galet matpassionerade" italienare har slagit sina huvuden ihop och startar kursen "En matresa till Italien".
Lokalen blir "Idé Inspiration Design" på Apotekaregatan, som drivs av Sara Manzoni, känd av många för sina kurser i italienska. Vi fyra tillfällen, januari–mars, ska kursdeltagarna få avsmaka trions absoluta favoriträtter.
– Det är vanligt i stora världsstäder, som min hemstad Milano och Paris, att butiker också arrangerar workshops och bjuder på upplevelser. Känslan ska vara lite som att sitta i någons vardagsrum. Jag tror att Linköping är mogen för det här, säger Sara.
Det var när hon ordnade en chokladprovarkväll som hon sammanstrålade med lika matglada Matteo Valencic och Chiara Benvenuti.
Matteo, från Trieste, har varit delikatessansvarig på Östenssons i Ullstämma och ska arbeta som kypare på den nya italienska restaurangen Rico i gamla O´Learys lokal, som öppnar inom kort. Innan dess var han delikatesspecialist och barista i London.
– Jag är galet matpassionerad och älskar den italienska maten och sättet att tillreda den, säger Matteo som drömmer om en egen italiensk restaurang en dag.
Chiara kommer från Italiens mest kända matmekka, Rom. Hon spenderar flera timmar framför spisen varje dag.
– Det är roligt att försöka lyfta maten till en högre nivå, säger hon, som skulle vilja starta en italiensk cateringverksamhet framöver.
Vid de fyra kurstillfällen ska deltagarna få smaka både kockarnas och deras mammors absoluta favoriter. Och på köpet få lära sig om italiensk kultur. Det ska handla om histora, språk, restips, poesi, olika regioners specialiteter, anekdoter och bildvisning.
– Vi ska göra en upptäcktsfärd både i det italienska köket och i landet, säger Matteo.
Det är Matteo och Chiari som lagar all maten, men deltagarna får gärna recepten om maten faller på läppen.
Vid första tillfället står Toscana på schemat. Det andra handlar om pastans magi, tredje om Italiens moder Lazio och det fjärde om en av de äldsta italienska rätterna, i olika tappningar – lasagne.
Vad tycker ni om svensk husmanskost, ärligt nu?
Här börjar trion skratta och Matteo skojar genom att resa sig upp börja gå.
– Den är väldigt . . . annorlunda på något sätt, men landet har ju inte direkt vädret på sin sida. Men visst, det finns underbara potatissorter och rotsaker, säger Matteo.
Och så enas de om att pyttipanna, köttbullar, julskinka och svensk korv är gott. Men kaviar och surströmmning . . . nej, där går gränsen för vad matälskarna någonsin kan vänja sig vid.