Blåljuspersonal övade på skräckscenario med skolelever

Blod, eld, kaos och skrik. I veckan har blåljuspersonal övat på ett mardrömsscenario – pågående dödligt våld i skolmiljö.

"När det handlar om våldsdåd är det inga glasklara besked på det som händer. Det kan komma som trafikolycka eller att någon blöder och är knivskuren, men det är mängden samtal som avgör storleken på händelsen", säger övningsledaren Johan Schånberg.

"När det handlar om våldsdåd är det inga glasklara besked på det som händer. Det kan komma som trafikolycka eller att någon blöder och är knivskuren, men det är mängden samtal som avgör storleken på händelsen", säger övningsledaren Johan Schånberg.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2022-02-17 18:00

Det ryker från en byggnad. Skrik hörs en bit bort. Springande poliser. Sjukvårdare bär bort blodiga elever. Insatsstyrkan gör sig redo att storma huset där gärningsmännen befinner sig.

Men allt är bara en övning.

Under fyra dagar har polisen, räddningstjänsten och ambulanssjukvårdare deltagit i övningar i den nedlagda Roxtuna-anstalten utanför Linköping. Temat för övningen är det polisen kallar "PDV" – pågående dödlig våld. I scenariot har två personer blivit påkörda utanför en skola och beväpnade gärningsmän har tagit sig in i byggnaden och attackerar elever med kniv.  När alla inblandade i övningen är på plats rör det sig om cirka 100 personer som ska samarbeta.

undefined
Personalen kom från hela regionen. Polispersonalen är från Region Öst; Jönköping och Sörmland.

– Påkörningar är ett realistiskt scenario, speciellt med tanke på det som hände på Drottninggatan 2017, säger övningsledare Jonas Schånberg från polisen.

De senaste åren har det skett en rad uppmärksammade attacker i skolor runt om i landet, något som har aktualiserat övningen.

Men attacker som denna är ovanliga.

– Sannolikheten för att en sådan grej skulle hända i verkligheten är extremt låg, men vi behöver vara tränade för det, säger Björn Öberg, presstalesperson på polisen.

undefined
"Det är väldigt viktigt att öva på kommunikationen mellan blåljuspersonalen", säger Björn Öberg, polisens presstalesperson.

Varför genomförs övningen?

– Initiativet är från Katastrofmedicinskt Centrum och Räddningstjänsten, sedan har polisen och ambulansen anslutit sig. Det är en samverkansövning i grunden, säger Jonas Schånberg.

– Vi övar för att snabbt börja med sjukvårdsinsatser.

undefined
"Vi tittar inte så noga på detaljer som hur polisen hanterar vapen eller hur sjukvårdspersonalen lägger plåster. Däremot tittar vi på hur ser samverkan ut. Det är en stor utmaning för det är jättemånga personer på plats. Vi vet att det kan bli kaotiskt", säger Jonas Schånberg.

Schånberg menar att polisen har lärt sig från tidigare erfarenheter.

– Det har hänt förut att polisen inte släpper fram räddningstjänsten för att det inte är säkert. Man har sett fall där folk förblöder för att inte räddningstjänsten kommer fram.

Hur svår är det här scenariot i ett skarpt läge?

– Klart är det svårt, men samtidigt har vi tränat på detta i många år. Skolmiljöer är svåra miljöer som utgör risker för skolpersonalen också. Här är direktiven att gå in och avsluta så fort som möjligt.

undefined
Gymnasieleverna blev kontaktade av skolpersonalen och ställde upp frivilligt. Eleverna fick information på vad som skulle hända och instruktioner om hur de skulle reagera.

Gärningsmännen i övningsscenariot är polisstudenter medan offren är elever från Fria läroverken i Linköping och Norrköping.

Hur kändes det?

– Det var ganska läskigt, speciellt när han sa ”Jag kommer att döda dig om du rör dig”, säger Ebba Mulroy.

undefined
Gymnasieeleverna Alina Ek och Matilda Hermansson spelade offer i övningen. "Det kändes verkligt", säger de.

För Jolina Flink kändes reaktionerna onaturliga:

– Jag tror inte att jag hade skrikit så mycket som jag gjorde nu, om det hade varit på riktigt. Jag hade nog gömt mig eller sprungit jättelångt, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!