Birgittaskolan har gjort läxan

Elever och personal på Birgittaskolan har gjort en rejäl läxa. Listan på åtgärder efter Skolinspektionens kritik är imponerande lång. På fredag redovisar bildningsnämnden alla insatser som gjorts.

Birgittaskolan i Linköping.

Birgittaskolan i Linköping.

Foto: Carolina Wahlberg

LINKÖPING2017-04-19 18:30

Det var i december förra året som Skolinspektionen efter flera besök på Birgittaskolan slog fast att det fanns sådana brister på skolan att kommunen måste få ett vitesföreläggande.

1,2 miljoner kronor kräver Skolinspektionen om inte kommunen åtgärdar de allvarliga brister som upptäcktes. Det fanns varken studiero eller trygghet; elever som behövde särskilt stöd eller studiehandledning på sitt modersmål fick inte det och en "anmärkningsvärt låg andel elever" fullföljde sin utbildning på samhälls- och naturvetenskapsprogrammen inom tre år.

Sedan dess har Birgittaskolan och de ansvariga politikerna i bildningsnämnden jobbat på med åtgärder för att komma till rätta med bristerna. Heltidsmentorer, värdegrundsprojekt, omorganisation av både lärarlag, klasslag och elevhälsa, nya rutiner för extra anpassning och särskilt stöd för elever som behöver det har varit uppgifter under det senaste året.

På torsdag redovisas hela den långa listan för bildningsnämnden och på fredag lämnas den till Skolinspektionen.

Får skolan och kommunen godkänt?

– Skolan har utvärderat åtgärderna, och allt tyder på att de har givit önskad effekt, säter Karin Granbom Ellison som är ordförande i bidningsnämnden.

– Men förändringar tar tid att genomföra. Vi behöver fortsätta arbetet på lång sikt och säkerligen kommer Skolinspektionen att göra nya uppföljningsbesök.

En del åtgärder var påbörjade redan före Skolinspektionens vitesföreläggande. Bildningsnämnden satsade exempelvis på heltidsmentorer vid fyra skolor i kommunen redan i juni 2015. Tre av dem fanns på Birgittaskolan. De har avlastat undervisande lärare genom att hålla i utvecklingssamtal, ha föräldramöten och kontakt med föräldrar, träffa elevhälsoteam och hålla koll på elevernas studiesituation och allt annat som hör till mentorskapet.

– Försöket har varit framgångsrikt, och på Birgittaskolan satsar vi nu på att låta dem fortsätta arbetet året ut, säger Karin Granbom Ellison. Även på andra skolor har försöket givit bra resultat, men vi har inte ekonomiska möjligheter att fortsätta.

Bildningsnämnden beslutar på torsdagen att avsätta totalt 2,1 miljoner kronor för att året ut fortsätta med heltidsmentorerna och med ett intensifierat värdegrundsarbete på Birgittaskolan. Dessutom avsätts en miljon kronor för att kunna fortsätta att kompetensutveckla lärare inom språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt, och det gäller på alla skolor.

– Eleverna kommer till skolan med olika språkliga förutsättningar, säger Karin Granbom Ellison. Det gäller de nyanlända, men också barn som av olika skäl har behov av språkligt stöd. Kunskaper i svenska språket behövs för att klara sig i samhället, men också för att kunna tillgodogöra sig undervisningen.

Skärpta riktlinjer antas för hur skolorna ska rapportera in kränkande behandling, trakasserier och diskriminering till bildningsnämnden.

– Alla elever har rätt att känna sig trygga i skolan, säger Karin Granbom Ellison. Vi förstärker rutinerna för att vi i bildningsnämnden ska kunna ge skolorna rätt stöd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!