Snöslask, saltstänk, regn eller frost. Mycket ska en vindrutetorkare tåla, men alla gör det inte lika bra.
Corren lät testföretaget Consumer Content testa hållbarhet/slitstyrka, torkförmåga, ljudnivå och användarvänlighet hos torkarbladen som säljs hos OK Q8, Biltema, Coop och Volkswagen (som råkar vara testbilens märkesåterförsäljare). Testades gjordes också Claes Ohlsson egna torkare samt märkena Bosch och Champion.
Testet genomfördes på Test Center Tiililä i Helsingfors, och resultat visar på stora skillnader i kvalitet, att ta i beaktande tillsammans med de lika stora prisskillnaderna.
Bäst i testet blev originaltorkarna från Volkswagen (Valeo), tätt följd av Bosch.
- Vi har försökt göra ett så heltäckande test som möjligt och vägt in de olika delresultaten i slutbetyget. Att originaltorkarna fick bäst värden var inte så förvånande. Oavsett vilka typer av tester vi gör så brukar originaldelarna vara bland de två-tre bästa, säger testansvarige Turo Tiililä.
Få marknader domineras så av ett företag som torkarbranschen. Bosch säljer runt 70 procent av de 1,1 miljoner torkarpar som såldes i Sverige i fjol. Detta trots att de är klart dyrast.
Bosch torkare kostar drygt 400 kronor mot den näst dyraste VW-original för 229 kronor.
När det gällde prestanda var ordningen den omvända. Volkswagens torkare toppade två av momenten, hållbarheten och monteringen. Bosch fick nöja sig med en tätplacering. De hade nämligen lägst decibelstyrka med begagnade torkarblad.
Testets billigaste torkare från Rusta, 39 kronor, var den stora överraskningen. De hade de bästa resultaten både när det gällde effektiviteten och ljudnivån på nya torkare. Enda riktiga plumpen i protokollet för Rustas torkare var att den är mer än fem centimeter kortare än originalet, en konsekvens av att man säljer samma torkare till i stort sett alla bilmodeller.
Rusta kom på fjärde plats, precis efter Clas Ohlsons torkare som den här gången inte kan sägas tillhöra lågprisklassen. 177 kronor tog Clas Ohlson för torkarna.
De tre andra rena lågpristorkarna (de under 100-lappen) kom från Coop (HZ) och Biltema. De var inte i närheten att matcha Rusta, utan tog bottenplatserna. Coops modell och den ena från Biltema var de enda torkare som inte klarade ett slutbetyg på över 6.
- Generellt kan man säga att de som har slutbetyg över 7 är godkända, säger Turo Tiililä.
Även om en vindrutetorkare inte kan se ut hur som helst sker ständigt en viss produktutveckling. I det här testet låg VW:s original i framkant genom att ha en lite färgindikator på torkaren som visar när det är dags att byta.
- Ganska fiffigt. Men de flesta byter ju när de knappt ser ut genom rutan. Då rusar de in på macken och tar första bästa torkare. Men man har lite att vinna genom att vara mer medveten som konsument. Med ett sånt här test får man lite vägledning, avslutar Turo Tiililä.
Sex olika deltester utfördes i Test Center Tiililä i Helsingfors och poängsattes från 4 till 10. Resultaten viktades sedan innan slutbetyget, också det mellan 4 och 10, räknades fram.
Hållbarhetstestet gjordes i ett kylrum (-20 grader) med nedisade rutor. Torkarna kördes i 15 minuter och undersöktes i elektronmikroskop.
Effektivitetstestet kördes i vanlig rumstemperatur med nedsmutsade rutor. För att få begagnande torkare la man ner alla torkare i en låda som höll 60 graders värme och hade kraftigt UV-ljus motsvarande närmare 3 månader exponering i solsken. Solsken i kombination med värme gör att torkarbladen hårdnar och därigenom inte blir lika följsamma mot vindrutan.
När ljudnivån mättes så monterades en mikrofon strax ovanför instrumentbrädan vid förarsidan.
Samtliga tester av torkarbladen gjordes på en Volkswagen Golf årsmodell 2003.